Kerst in Argentinië: diner, cadeaus en tropische hitte

Gepubliceerd in Lindanieuws op 28 december 2016

Kerst in Argentinië: diner, cadeaus en tropische hitte

Net als koningen Máxima, vierde wereldwijf Lara Droogleever Fortuyn kerst dit jaar in Argentinië, bij haar Argentijnse schoonfamilie. Geen lange, winterse avonden bij kaarslicht, maar wél een feestelijk diner met champagne en cadeautjes.

Hartstikke bruisend, maar kerst in de hitte blijft voor haar wel een beetje een onwennig fenomeen.

Brandende zomerzon
Toen ik twee weken geleden een kerstkrans op deur van mijn buurvrouw zag hangen, was ik even helemaal gedesoriënteerd. Gewoon straal vergeten dat kerst eraan zat te komen. Je ziet in Uruguay en Argentinië wel wat  kerstverlichting en in de shopping malls staan grote kerstbomen. Maar, net als een mini het tegen een ferrari aflegt, wint het zomerlicht het van alle kerstverlichting bij elkaar. Niet echt bevorderlijk voor het kerstgevoel.

Heimwee
Met weemoed denk ik terug aan lange avonden, met kaarslicht, wijn en goede gesprekken. Hollandse gezelligheid pur sang, althans voor mij. Toen we nog in Nederland woonden verlangde mijn man rondom deze data juist enorm naar de brandende zomerzon en zwoele avonden. Ik las de heimwee in zijn ogen. Een ongrijpbare emotie, waarvan ik nu pas echt de betekenis ken.

Feest
Ondanks de onvermijdelijke nostalgie, hadden we een hele feestelijk kerst. Want feesten, daar lijken Latino’s voor te zijn geboren. We verbleven in een strandhuis in het bladplaatsje Dunamar, ruim 500 kilometer ten Zuiden van Buenos Aires. kerst wordt in Argentinië in de avond en nacht van 24 op 25 december gevierd, met een uitgebreide kerstmaaltijd, natafelen, cadeaus en feest. Eerste kerstdag en tweede kerstdag bestaan niet. Dan ligt iedereen lekker uit te buiken en komt men bij elkaar om de left overs van kerstavond teniet te doen.

Lam
Argentijnse kerstdiners zijn te vergelijken met onze Noordelijke kersdiners, hoewel sommige mensen het door de hoge temperaturen over de koude boeg gooien. Wij hadden van alles, van kleine koude hapjes tot varkensvlees met aardappels uit de oven. Eten in overvloed, maar de grote winnaars waren de buren, waar een heel lam op de barbecue ging. Argentijnen dineren nooit met daglicht, dus we gingen pas tegen tienen aan tafel. En de kinderen? Die nachtbraakten traditiegetrouw gewoon mee. Na het eten stortte iedereen zich op een berg cadeaus onder de boom die binnen een mum van tijd werden opengescheurd.

Champagne
Om twaalf uur ’s nachts werd er (nog een fles) champagne opgengeknald, waarna iedereen elkaar een feliz navidad wenste. Een beetje een oud en nieuw gevoel dus. En net als tijdens oud en nieuw is het gebruikelijk dat (vooral) jongeren tijdens kerst uitgaan. Ik heb al meerdere keren een kerstparty meegemaakt. Die komen meestal pas rond een uurtje of twee ’s ochtends op gang en gaan tot na zonsopgang door. Dit jaar sloeg ik over, maar over een paar dagen – tijdens oud en nieuw –  krijg ik een herkansing. Dan breekt het feestgeweld namelijk pas echt los.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s