Tabaré Vázquez opnieuw president van Uruguay

Gepubliceerd in Linda Nieuws, Maandag, 1 december 2014, 13:32 uur.

Tabare-2014-12-01-om-14.04.37-e1417439105507De tweede verkiezingsronde van Uruguay vond afgelopen zondag plaats. Een strijd tussen de linkse Tabaré Vázquez en de centrumrechtse Lacalle Pou. Volgens de eerste drie onofficiële tellingen komt Vázquez als comfortabele winnaar uit de bus.

Vázquez, van het linkse Frente Amplio (het Brede Front), komt volgens die tellingen op 53 procent van de stemmen. Pou van de Nationale Partij blijft steken op ongeveer 41 procent.

Man van het volk
Veel Uruguayanen zien Vázquez als een geschikte opvolger van de populaire, zittende president, Pepe Mujica. Hij behoort niet alleen tot dezelfde politieke partij, Vázquez lijkt ook uit hetzelfde hout gesneden: net als Mujica een man van het volk. Bescheiden. Een harde werker. Vázquez is afkomstig uit een groot arbeidersgezin. Vóór zijn politieke carrière werkte hij als arts (oncoloog). In de eerste verkiezingsronde kreeg Vázquez 48% van de stemmen. Om in één keer president te worden had Vázquez meer dan 50% van de stemmen moeten krijgen.

Uruguay in de lift
Vázquez is met zijn 74 jaar een doorgewinterde politicus. Van 2005 tot 2010 was hij al president van Uruguay. Het land zat op dat moment in de lift. In deze periode verdubbelde de export en het minimumloon verdriedubbelde. Armoede daalde van 39.9% in 2004 naar 21.4% in 2009. In de grondwet is vastgesteld dat een zittend president niet herkozen kan worden. Daarom gaf hij in 2010 het stokje over aan partijgenoot Mujica. Vázquez wordt nog altijd geassocieerd met groeiende welvaart. Hij had hierdoor een voorsprong op zijn rivaal Lacalle Pou.

Stemmen voor continuïteit
Mujica, die ook wel bekend staat als de armste president ter wereld, heeft de opwaartse economische trends vanaf 2010 doorgezet. De economie groeide vorig jaar met 4.4% en ‘nog maar’ 11% van de bevolking is arm. Uruguay heeft afgelopen zondag niet voor verandering gestemd, maar voor continuïteit. Don’t change the winning team was de gedachtegang van veel stemmers.

Tegenpolen
De centrumrechtse Lacalle Pou is in veel opzichten een tegenpool van Vázquez. Een 41-jarige advocaat. Half lang haar en een ‘snelle look’. Zoon van een voormalige president. Opgegroeid in een rijke, beveiligde buitenwijk van Montevideo. Onderwijs genoten op de beste privé scholen. Hij hamerde in zijn campagne, meer dan Vázquez, op het bestrijden van inflatie (momenteel 8.1%). Verder beloofde hij een strenger fiscaal beleid en een harder optreden tegen criminaliteit. Het lukte Lacalle Pou niet het Uruguayaanse volk massaal achter zich te krijgen. Zo’n man zal ons nooit begrijpen zei mijn huishoudelijke hulp vorige week nog. Ook vonden veel Uruguayanen hem te jong om het land te regeren.

Op dezelfde koers
De politieke koers van Vázquez zal niet ver afwijken van die van zijn voorganger Mujica, die zich als senator nog actief met de politiek zal blijven bemoeien. Een mix van een proactief bedrijfseconomisch beleid en sterke welvaartsprogramma’s. Uitdagingen liggen in het verbeteren van het publieke onderwijs en het aanpakken van criminaliteit. Uruguay staat bekend als één van de veiligste landen van Zuid-Amerika. Het aantal straatroven en inbraken zijn de laatste jaren echter drastisch toegenomen.

Toekomst marihuana onzeker
Ten slotte wacht men met spanning af wat er met de legalisering van het produceren en consumeren van marihuana gaat gebeuren. Veel Uruguayanen staan niet achter deze wet. Aangezien Vázquez minder liberaal te boek staat dan Mujica, zou het best kunnen dat deze wereldprimeur in de toekomst wordt teruggedraaid.

609-e1417400390802

Foto: Lara Droogleever Fortuyn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s