Help, het regent in Uruguay

Gepubliceerd in Linda Nieuws, Zaterdag, 18 oktober 2014, 14:42 uur.

Lluvia-e1413595327536In Uruguay schijnt meetstal de zon. Maar áls er een keer een (subtropische) regenbui valt. Staat het land stil.

Nat worden is uit den boze en er wordt alles, maar dan ook echt alles, aan gedaan om dit te voorkomen.

Regenfobie
Na acht jaar met een Latino in Nederland te hebben gewoond, is een regenfobie mij niet onbekend. Uitspraken als ‘ik kan niet meer leven als een eend’ en ‘wat is een leven met regen een lijdensweg’ passeerden regelmatig de revue. Mijn latinlover schafte een schapenwollen zadelbeschermer aan voor zijn fiets, zodat zijn billen niet koud en nat werden, droeg thermisch ondergoed onder zijn pak en versleet de ene paraplu naar de andere. Een tikkeltje overdreven, vond ik altijd. Nu heb ik ruim drie miljoen van dit soort anti-regenfiguren om me heen en ben ík de vreemde vogel in de bijt.

Zittenblijvers
Ik kwam voor het eerst met de Uruguayaanse afkeer tegen regen in aanraking toen ik mijn dochtertje op een regenachtige dag naar de kleuterschool bracht. Tot mijn verbazing was de helft van de klas leeg. Tja, lichtte de juf toe, op zo’n dag komen er niet veel. En dat terwijl bijna alle kindjes met de auto naar school gaan. Regen leidt tot veel absentie. Zelfs zoveel, dat het gerucht gaat dat het relatief hoge percentage zittenblijvers in Uruguay te wijten is aan de regen.

Tuinman
Werk afzeggen of gewoon ergens niet op komen dagen omdat het regent, schijnt ook normaal te zijn. Ik heb bijvoorbeeld een tuinman. In mijn geval geen overbodige luxe, want zelfs cactussen overleven het niet onder mijn gezag. Op een regenachtige dag wachtte ik mijn tuinheld hoopvol op. Van wat regendruppels deinst zo’n buitenman niet weg, dacht ik. Verkeerd gedacht. Meneer kwam gewoon niet opdagen en afbellen, ho maar. Toen ik hem later vroeg waarom hij op afgesproken dag niet was komen opdagen, keek hij me licht verontwaardigd aan. Met die regen?!, was het antwoord.

Activiteiten gestaakt
Zo zijn er nog tal van voorbeelden van gestaakte activiteiten door de regen. Laatst verheugde ik me erg op een lunchafspraak, maar helaas, het regende. Op het werk van mijn man zou vorige week aan een parkeerterrein worden gewerkt. Maar toen het regende werd men per mail geïnformeerd dat de werkzaamheden werden gestaakt en weer zouden worden opgepakt als de regen stopte. Ook buitensporten als voetbal, hockey en tennis worden in geval van regen doorgaans geannuleerd.

Sportdag
Onder de buitensporten vallen ook sportdagen. Mijn dochtertje had laatst een sportdag, waar veel scholen uit de regio aan mee zouden doen. Op de uitnodiging van het evenement stond al dat in geval van regen het festijn niet door zou gaan. Op de geplande dag waren de volgende weersomstandigheden: bewolkt, wind, 17 graden. Prima sportweer. Toch explodeerde de groeps-WhatsApp waar veel moeders in zitten. Het is vreselijk weer, koud, vochtig en regenachtig (ik zag zelf geen regendruppels). Het gaat vast niet door. Ja, ik houd mijn kind thuis met dit weer, meldden er ook een paar.

Zakcentje
Gelukkig stond er op de uitnodiging van de sportdag een telefoonnummer van een bedrijf dat we konden bellen in geval van onzekerheid over het weer. Wat slimmerds hebben er hun werk van gemaakt mensen telefonisch in te lichten of een bepaald evenement wel of niet doorgaat in geval van regen. Hier valt nog een aardig zakcentje mee te verdienen. Ik draaide het nummer, vertelde om welk evenement het ging en een licht verveelde stem vertelde mij dat het evenement gewoon door zou gaan. Bij de sportvelden aangekomen zag ik maar weinig kindjes uit mijn dochtertjes klas. Natuurlijk, op zo’n dag komen er maar weinig…

Nattigheid
Uruguayanen hebben het dus helemaal niet op nat worden. Dat geldt overigens niet alleen voor regen. Weinig huizen hebben bijvoorbeeld een ligbad. Zwembaden zijn wel weer massaal aanwezig, maar die liggen er onder de dertig graden verlaten bij. Een verfrissende duik in de zee is er op een lentedag meestal ook niet bij. Pas als het kwik tegen de 35 graden loopt, zullen mensen hun verkoeling zoeken in de nattigheid.

One thought on “Help, het regent in Uruguay

  1. Pingback: Hallo storm ‘Santa Rosa’ – touruguay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s