Emigreren naar Uruguay: Wereldvrouw Lara vertelt

Geplaatst in Hasta La Proxima, op 14 oktober 2016
wonen-in-uruguay1
In 2014 ging het roer om. Vrij onverwachts emigreerde ik samen met mijn man (Ricardo) en twee kleine kinderen naar Uruguay. Dát we ooit zouden emigreren was geen verrassing. Ricardo is Argentijns en verlangde al een tijd naar een land met een beter klimaat. We hadden het er vaak over dat we ooit ons geluk in een ander land zouden beproeven. Een avontuur waar we beiden naar uitkeken.

Toen Ricardo een mooie carrièrekans in Uruguay kreeg, was de beslissing snel gemaakt. Uruguay heeft veel overeenkomsten met buurland Argentinië, dus voor hem toch een beetje back to the roots. Ik vond het een leuk avontuur, maar ook heel spannend. Ik kende Uruguay alleen van naam, dus het was een sprong in het duister, zonder dat ik wist waar ik zou landen. Natuurlijk struinde ik het internet af en las ik alle ins en outs over mijn nieuwe thuisland. Desondanks kwam ik toch nog voor veel verrassingen te staan.

wonen-in-uruguay2

De eerste stappen

De eerste stappen op Uruguayaanse bodem voelden meteen goed. We hadden een groot vrijstaand huis gehuurd aan de kust, in een klein plaatsje buiten Montevideo (El Pinar). Ik voelde me in de zevende hemel met die enorme tuin vol planten, bloemen en tropische vogels. Het zwembad in de tuin was natuurlijk helemaal een feest en we konden zo naar een wit zandstrand lopen. Ook hadden we vrij snel een sociaal netwerk opgebouwd, waardoor we ons snel thuis voelden.

Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Uruguay staat bekend als veilig, misschien wel het veiligste land van Zuid-Amerika. Ik had me daardoor over de veiligheid weinig zorgen gemaakt. Al vrij snel besefte ik dat Uruguay niet die ‘veilige haven’ is die ik had verwacht. Bijna al mijn buren hadden grote hekken om de huizen, tralies voor de ramen en blaffende honden in de tuinen. Een gezellig buurtwandelingetje zat er niet echt in. Er vlogen direct grommende honden naar de hekken en sommigen ontsnapten ook regelmatig uit de tuinen. Toen er na vijf maanden op klaarlichte dag bij ons werd ingebroken, bleek dat de veiligheidsmaatregelen niet overdreven waren. We voelden ons niet meer veilig in El Pinar en we wilden ook wel iets dichter bij Montevideo wonen.

wonen-in-uruguay-3

In het hier en nu

Nu wonen we in een beveiligde buitenwijk van Montevideo, waar we ons veel fijner voelen. De kinderen (nu 3 en 6 jaar) hebben veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt en gaan met plezier naar school. Ondertussen spreken ze meer Spaans dan Nederlands. We hebben helemaal onze draai gevonden. Uruguay is in veel opzichten het tegenovergestelde van Nederland. Uruguay is dunbevolkt (er wonen slecht 3.3 miljoen mensen), er is een overvloed aan ruimte en natuur en files zijn er nauwelijks. In de weekenden geuren heerlijke barbecue luchten uit (grote) tuinen en zitten families en vrienden gezellig bij elkaar. En als het mooi weer is voelt ieder weekend als een kleine vakantie, want je rijdt binnen een mum van tijd naar de mooiste zandstranden met palmbomen.

Het tempo ligt in Uruguay een stuk lager dan in Nederland. Soms is dat frustrerend: als je ergens een koffie bestelt, sta je rustig 10 minuten aan een balie, terwijl jouw koffie in slow motion bereid wordt. Maar ik geniet ook vaak van het leven in een lagere versnelling. Ik voel me minder gehaast, leef meer in het moment en doe vaker wat me gevoel me ingeeft. Als ik een keer ergens te laat kom maakt het niet uit, want er is altijd wel iemand nog later. En als ik een afspraak op het laatste moment afzeg (gewoon omdat ik geen zin heb) neemt niemand dat me kwalijk. Aan de andere kant is het ook lastig om met mensen afspraken te maken. Je weet pas op het laatste moment of het doorgaat en dan kan het nog veranderen.

wonen-in-uruguay-4

En ik mis..

Emigreren is een geweldig avontuur, maar het heeft ook minpunten. Ik vind het bijvoorbeeld soms moeilijk om zover van mijn familie en (Nederlandse) vrienden te wonen. Skype en Facetime is leuk, maar ‘live’ is natuurlijk toch gewoon anders. Soms wil ik gewoon bij mijn zussen op de bank hangen of bij mijn ouders in de tuin een bakkie doen. Lekker rondhangen met vriendinnen, dat kan gewoon niet meer spontaan.

Bij vlagen mis ik bepaalde dingen. Bijvoorbeeld fijne plekjes waar ik op regenachtige dagen met de kinderen naartoe kan gaan. Leuke café’s waar kinderen speelruimte hebben zijn er bijvoorbeeld niet. Buitenspeelplaatsen zijn ook heel schaars. En lekker shoppen in een binnenstad is er ook niet bij. Men gaat hier eigenlijk altijd naar hele grote overdekte winkelcentra, waar voor Nederlandse maatstaven veel minder keuze is en wat natuurlijk niet te vergelijken is met op je fietsje door de stad crossen.

Verder is Uruguay misschien welvarend voor Zuid-Amerikaanse begrippen, maar het is niet te vergelijken met het welvaartsniveau van een land als Nederland. Wat voor ons een basisbehoefte is, is hier vaak een luxegoed. Centrale verwarming is bijvoorbeeld heel erg duur. De meeste mensen verwarmen hun huis dan ook met de openhaard. Wij hebben wel verwarming maar zetten die in de winter niet constant aan, omdat de gas- en lichtrekening dan tegen de 1000 dollar loopt. Verder is het private onderwijs goed, maar duur. Hetzelfde geldt voor de private gezondheidszorg. Met een goed salaris kom je hier een heel eind. Maar het verraste me wel dat er zo’n hoog prijskaartje hangt aan bepaalde voorzieningen die in Nederland gratis – of veel goedkoper – zijn.

wonen-in-uruguay5

Tips voor toekomstige emigranten

Nederlanders zijn een reislustig volkje en best veel mensen denken na over een emigratie. Als ervaringsdeskundige heb ik een paar tips.

 • Praat met ervaringsdeskundigen
  Het kan heel nuttig zijn om voor je definitieve vertrek met Nederlanders te spreken die hetzelfde traject hebben afgelegd. Nederlanders begrijpen waar je vandaan komt en weten wat de Nederlandse maatstaven zijn. Tegenwoordig kan je via de social media (waaronder facebook(groepen) heel makkelijk in contact komen met Nederlanders over de hele wereld.
 • Goede voorbereiding
  Vooral als je met je hele gezin vertrekt is een goede voorbereiding erg belangrijk. Maak een begroting en verdiep je in de scholen, zorgverzekeringen, (woon)wijken, etc. Ga eventueel eerst naar het land om rond te kijken en een huis te huren of te kopen, om vervolgens de definitieve stap te maken. Als je alleen reist of met z’n tweeën bent, hoef je minder voor te bereiden dan wanneer je met je gezin verkast. Maar ook dan is het belangrijk dat je in ieder geval uitzicht hebt op een basisinkomen en je van te voren verdiept in het land en de cultuur.
 • Leer de taal
  Dit zal niet in ieder land even makkelijk zijn, maar om goed te integreren is het belangrijk om de taal te spreken van je nieuwe thuisland. Je maakt gewoon veel makkelijker contact en je voelt je ook sneller onderdeel van de bevolking.
 • Bouw een sociaal netwerk op
  Als je emigreert zit je opeens zonder je familie en vertrouwde vrienden. Het is daarom belangrijk dat je snel fijne mensen leert kennen. Expats organiseren in ieder land expatbijeenkomsten of ‘playgroups’ (als je kinderen hebt). Zelf vind ik het ook belangrijk om met de lokale mensen bevriend te zijn. Daarom hockey ik bijvoorbeeld in een Uruguayaans team. Sport kan een goede manier zijn om met de lokale bevolking in contact te komen.
 • Wees positief en sta open voor verandering
  Als je positief bent en open staat voor andere gewoonten en gebruiken, krijg je dat eigenlijk altijd terug. Mensen raken dan ook geïnteresseerd in wie jij bent en waar jij vandaan komt.

Tips voor reizigers naar Uruguay

 • Montevideo
  Uruguay is een fijn, toegankelijk land voor toeristen. Montevideo is zeker de moeite waard om een paar dagen in rond te hangen. De architectuur in het oude centrum valt meteen op. Prachtige gebouwen met vooral Spaanse, Portugese, Italiaanse en Franse invloeden. Breng ook een bezoekje aan de haven. Daar is een enorme binnenmarkt (Mercado del Puerto) waar de lekkerste barbecue restaurantjes staan. Het meest kenmerkende van Montevideo is denk ik wel de kilometers lange, sfeervolle boulevard (de Rambla) die aan de stad ligt. Het is zeker een aanrader om fietsen te huren en hier langs te fietsen. Van de ontelbare palmbomen word je meteen vrolijk.
 • Stranden
  Uruguay is het ultieme land voor een goede strandvakantie. Er zijn veel mooie badplaatsen in de buurt van Montevideo, zoals Piriápolis. Als je voor hip en chique gaat, kan je je hart ophalen in Punta del Este en José Ignacio. In José Ignacio kan je een hapje gaan eten in het bekende restaurant ‘La Huella’. Een goed (maar wel prijzig) restaurant, waar veel beroemdheden op af komen. Voor ongereptere stranden zijn de stranden in de provincie La Rocha een aanrader. La Pedrera, La Paloma en Punta del Diablo zijn mooie badplaatsen, waar de natuur adembenemend mooi is. Van eind december tot eind januari kan het druk zijn aan de kust. Daarbuiten is het echter een oase van rust.
 • Boerenleven
  Ook is het erg leuk om wat van het Uruguayaanse boerenleven te proeven. Het binnenland van Uruguay bestaat voor het grootste gedeelte uit graslandschap. De Uruguayaanse gaucho’s die zich – met hun cowboyhoeden – te paard verplaatsen horen bij het straatbeeld. Het is erg leuk een bezoekje aan een Uruguayaanse boerderij (Estancia) te brengen en hier te overnachten. De Estancia Aguila Blanca is bijvoorbeeld een hele fijne plek om een weekendje door te brengen. Deze boerderij wordt gerund door een Engels/Argentijns gezin en ligt ongeveer 2,5 uur rijden van Montevideo. Een andere leuke Estancia in het binnenland van Uruguay is Estancia Los Platanos. Deze boerderij ligt in de provincie Treinta y Tres.
 • Vlees en wijn
  Als je naar Uruguay gaat, MOET je een authentieke Uruguayaanse barbecue hebben gegeten (asado). Het vlees in Uruguay is echt verrukkelijk. De beste manier om van een asado te genieten is eigenlijk bij een local in de achtertuin. De barbecue is de Uruguayaanse trots. Praktisch ieder huis heeft een royale barbecue-plaats, waar de mannen urenlang grote stukken vlees staan om te draaien. Het bereiden van de asado is echt een mannending. Vrouwen worden op de wenken bediend. Bij een lekker stuk vlees hoort natuurlijk een goed glas wijn, helemaal in een wijnland als Uruguay. Tannat is typisch Uruguyaanse wijn, die door de grote hoeveelheid tannine wel wat stroef is. Als je een wijnliefhebber bent, is het zeker de moeite waard om een wijnproeverij te bezoeken. Bodega Bouza is de bekendste in Uruguay. Hier kan je heerlijk eten en buiten op een loungebank genieten van een lekker wijntje.

wonen-in-uruguay6

En tot slot: wist je dat…

 • Uruguay meer koeien dan mensen telt?
 • Het overgrote gedeelte van de Uruguayaanse bevolking Europese afstammelingen zijn?
 • Uruguayanen overal met een thermoskan onder de arm lopen, om mate (soort Uruguyaanse thee) te drinken
 • Uruguay het minst katholieke land van Zuid-Amerika is?
 • Uruguay bekend staat als het minst corrupte land van Zuid-Amerika?
 • De nationale snack in Uruguay de ‘Chivito’ is. Een heerlijke hamburger van ossehaas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: