Uruguayaans Kinderfeestje: van pure hysterie tot grenzeloos genieten

feestje-luccaVorige week vrijdag werd mijn zoon (Lucca) vier jaar, en dat moest natuurlijk gevierd worden. Nu hadden we niet zomaar een kinderfeestje. Verjaardagen worden in Uruguay groots aangepakt, en dat heb ik geweten…

Cupcake-tent
Ik herinner me als de dag van gister dat Marilú in Nederland vier jaar werd. Ik had bij de Kruidvat een cupcake-tentje gescoord waar ze lekker met een paar kindjes in kon spelen. Verder had ik een chocoladetaart gebakken en wat snacks op tafel gezet, waar een paar ouders en naaste familieleden heerlijk van smulden. Ik sloeg mezelf op de borst: dit was een geslaagde verjaardag. Kort daarna emigreerden we naar Uruguay, waar ik al vrij snel kennis maakte met de Latin Way van verjaardagen vieren.

Hele klas
foto-feest-lucca-poppenkast
Om te beginnen nodigt de jarige job in Uruguay de hele klas uit, en meestal ook de ‘zusterklas’ (een andere klas uit hetzelfde jaar). Ik kon me dus gaan opmaken voor meer dan 30 kids in huis. Veel ouders – die het kunnen betalen – huren een locatie af waar een animatieteam het grut vermaakt met spelletjes, springkussens, snacks, etc. Omdat wij een grote tuin hebben en het nu lente is in Uruguay, besloten wij het thuis te vieren.

Goedkoop shoppen
Een vriendin had me een paar dagen voor het feest meegesleurd naar de Joodse wijk in Montevideo (barrio judio). Haar man heeft daar een feestwinkel en ik zou alles voor een habbekrats kunnen inslaan. Dat klonk me als muziek in de oren, want zakken geld uitgeven voor een verjaardag van een kind van vier, vind ik – als nuchtere Hollandse – toch een beetje overdreven. Dat is overigens wel wat veel mensen in Uruguay doen. Taarten van vijf verdiepingen, bedrukte drinkflesjes, snoepjes en popcorn-doosjes met de naam van het kind. Het kan niet gek genoeg zijn. Verder worden de feestlocaties volledig gedecoreerd in het thema van het feest. Minder bedeelde mensen sparen vaak een heel jaar voor de verjaardag van hun kind, zodat ze toch nog uit kunnen pakken. Als je dit over the top vindt, weet je niet wat je overkomt als een meisje in Uruguay 15 jaar wordt. Zij krijgt in Uruguay en Argentinië een fiesta waar menig bruiloft in Nederland nog een puntje aan kan zuigen. Maar daar wijd ik nog wel een keer een blog aan.

foto-minon

Verjaardagsfeestje van een klasgenootje van Marilú

 

Spiderman
Terug naar Lucca’s feest. Lucca had Spiderman als hoofdrolspeler voor zijn feest aangesteld. Gelukkig niet al te origineel, dus het materiaal lag voor het oprapen. Eigenlijk vond ik die hele fanfare pure hysterie, maar nu ik toch al 30 kids en 30 volwassenen had uitgenodigd, kon een arsenaal aan Spiderman-spullen er ook nog wel bij. Mijn vriendin kocht een uitzet voor het regenboogfeest van haar dochter. Zij werd twee. TWEE! Een grote feestzaal, moest en zou (letterlijk) in alle kleuren van de regenboog gehuld worden.

Bakken
Na het shoppen begon het bakken. Mijn productie bestond uiteindelijk uit: een carrot cake, versierde appel-cupcakes, een banaan-havermout cake met chocolade, een Hollandse appeltaart (dé hit van de dag), en mijn schoonmoeder had citroenkoekjes gebakken. Voor de ‘hartige tafel’ had ik tonijn-wrapjes, kleine sandwiches, tortillachips met huisgemaakte guacamole, pinda’s, olijfjes, stukjes kaas (het Hollandse tintje), en stokbrood met mozzarella, pesto, tomaat en basilicum. Oh ja, en tussendoor kregen alle kids een hot-dog. Gelukkig hoefde ik geen echte maaltijd te verzorgen, want het feest begon heel strategisch om drie uur ’s middags.

spiderman-feest-luccaPiñata
Toen het feest begon schoot thank god een animatieteam te hulp. Ik kon ze wel zoenen toen ze binnen no-time een levensgroot Spiderman-springkussen, een muziekinstallatie, een suikerspinkraam, een schminkkraam én een poppenkast opzetten. Eén voor één werkten de professionals alle programmapunten af en er kwam ook nog een ballonnenact tussendoor gefietst. Eén van de hoogtepunten van iedere verjaardag is pinata-feest-luccade piñata, een bekend begrip in heel Zuid-Amerika. Dit is een soort ballon gevuld met snoepjes en speelgoedjes. De kinderen slaan om de beurt tegen de ballon (die ergens aan is opgehangen) totdat deze breekt en de buit naar beneden valt. De (Spiderman) piñata van Lucca was van karton dus dat betekende extra hard slaan. Ik kon geen stok vinden dus moesten de kids het met een hockeystick doen. Legaal heel hard meppen,dat was een feest voor Lucca. En daarna een zo’n groot mogelijke buit bij elkaar sprokkelen was natuurlijk helemaal te gek.

foto-schmink-marilu-feest-lucca

foto-feest-lucca-poppenkast2

Taart
De taart is de sluitpost van iedere verjaardag. Hier moet ik altijd zo om lachen, want aan de ene kant moet de taart een echte eye-catcher zijn. Aan de andere kant zit iedereen al bom-vol met eten en hebben veel mensen, vooral kinderen, vaak helemaal geen zin meer in taart. Mijn schoonmoeder had zich over de gi-ga-Spiderman taart bekommerd. Deze kwam dus helemaal uit Argentinië. Gelukkig ging de taart er deze keer voor een groot gedeelte aan en ging iedereen tevreden en verzadigd naar huis.

feest-lucca-suikerspin

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s