Nederlandse fotografe doorbreekt taboe seksmisbruik in Uruguay

Gepubliceerd in Linda Nieuws, Woensdag, 17 september 2014, 10:01 uur.

cuidame-trein_mainUruguay is opgeschud door de Nederlandse fotografe Susette Kok. Vrijdag 29 augustus opende ze een fototentoonstelling over seksuele uitbuiting in Uruguay. 

De kranten staan er vol mee, op tv- en radiostations raken ze er niet over uitgesproken. Seksuele uitbuiting is trending topic in Uruguay.

Tentoonstelling
De openluchttentoonstelling  Cuidame que yo te cuidaré  is momenteel te bezichtigen in park Rodó in Montevideo. De expositie bestaat enerzijds uit foto’s van plaatsen waar seksuele uitbuiting en kinderprostitutie heeft plaatsgevonden en anderzijds uit portretten van de slachtoffers. Een brug, vrachtwagen of oude loods waar men dagelijks rustig aan voorbij rijdt, staan nu opeens in een heel ander daglicht. De foto’s zijn zeer indrukwekkend en aangrijpend. De expositie is tot half oktober te bezichtigen.

 

Susette Kok met twee slachtoffers in Park Rodó

Susette Kok met twee slachtoffers in Park Rodó

 

Onderzoek seksuele uitbuiting en kinderprostitutie

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling heeft Kok anderhalf jaar door Uruguay gereisd om onderzoek te doen naar seksuele uitbuiting. Zij interviewde en fotografeerde hierbij volwassen vrouwen die al op jonge leeftijd slachtoffer waren van seksuele uitbuiting, wat ook omschreven wordt als kinderprostitutie. Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderprostitutie ook in Uruguay een groot probleem is waarvan de maatschappij zich wil afwenden.

Oplossing voor armoede
Voor minder bedeelde mensen lijkt de seksindustrie vaak een oplossing voor armoede. Geen eten? Dan ruil ik mijn kind/zus/nichtje/ wel in voor wat seksuele diensten. Dit misbruik is zo geïntegreerd in de cultuur, dat het probleem onzichtbaar is geworden. Men vindt het bijna normaal dat het bestaat. En al wórdt het opgemerkt, dan nog is het niet gebruikelijk je neus in andermans zaken te steken. Men vreest de vooroordelen van andere mensen en er zijn nauwelijks instanties om gedupeerden op te vangen en te begeleiden.

Foto uit tentoonstelling, slachtoffer kinderprostitutie

cuidame-jongen-graf.-300x200

foto uit tentoonstelling, slachtoffer kinderprostitutie

cuidame-vrachtwagen-300x200

foto uit tentoonstelling met slachtoffer Karina Núñez

Fundacion Visionair

Het is niet voor het eerst dat Susette Kok met haar werk in de schijnwerpers staat. In 2004 richtte de fotografe de stichtingFundacion Visionair op, waarmee ze grootschalige- en grensverleggende acties organiseert. Met de stichting brengt Kokvia kunst maatschappelijke problemen aan het licht.  De menselijke waardigheid wordt hierbij geaccentueerd.

‘Activate NOON’
In 2011 lanceerde Fundacion Visionar in samenwerking met de Verenigde Naties, de campagne activate NOON. Deze campagne werd door de Verenigde Naties gesteund in het kader van het wereldwijde programma Say NO to violence against women and girls. Secretaris Generaal Ban Ki-moon en de toenmalige president van UN-Women, Michèlle Bachelet (momenteel president van Chili), hebben zich persoonlijk voor deze campagne ingezet. De hele samenleving, van politici, beroemde artiesten tot ‘gewone’ burgers, hielp mee om op ludieke en artistieke wijze NO te zeggen tegen geweld tegen vrouwen en kinderen in Uruguay.

SOY
Een ander indrukwekkend project van de fotografe is de publicatie van het boek SOY (Ik ben) in 2011. Het boek, dat zowel in het Spaans als in het Engels is uitgekomen, beschrijft 75 levensverhalen vergezeld met portretfoto’s, van 75 vrouwen. Voor dit boek interviewde Kok onder andere de Uruguayaanse Karina Núnez. Haar heftige levensverhaal, waarin seksuele exploitatie centraal staat, gaf aanleiding voor onderzoek naar kinderprostitutie en seksuele uitbuiting in Uruguay. Karina Núnez bood een helpende hand en opende vele duistere deuren.

TAPA SOY

Wordt vervolgd
Prostitutie had nooit gelegaliseerd mogen worden, kopt de landelijke krant El Pais. Een citaat uit een interview met Kok dat voor veel opschudding zorgt. Een cultuuromslag lijkt binnen handbereik. Toch is de fotografe nog niet voldaan. Seksuele uitbuiting is een wereldwijd probleem en verdient wereldwijde aandacht. Ook in Nederland mogen we dit onderwerp niet vergeten. De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, zei vorig jaar november nog tijdens het stadsgesprek in De Balie dat in Amsterdam per nacht 400 mensen worden verkracht. Een gegeven waarvan de haren van Kok recht overeind gaan staan. Ze overweegt om één van haar projecten op de Amsterdamse wallen uit te gaan voeren. Wat in ieder geval vast staat is dat we nog veel van deze getalenteerde vrouw gaan horen.

Hier een Youtube filmpje over de campagne Activate NOON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s