Sinterklaas vanuit Nederland naar het hete Uruguay

Gepubliceerd in Linda Nieuws, Maandag, 8 december 2014, 10:12 uur.

Sinterklaas-e1417988703911Sinterklaas is Uruguay dit jaar niet vergeten. Na zijn bezoek aan Nederland vertrok de goedheiligman direct naar Montevideo om de kinderen van de Nederlandse gemeenschap hier in het (warme) zonnetje te zetten.

Afgelopen zaterdag kwam Sint, vergezeld door twee zwarte Pieten, aan bij een groot huis in een buitenwijk van Montevideo.

Chocolade make-updoos
Een paar weken geleden ontving ik een uitnodiging om Sinterklaas met een groep Nederlanders te vieren. De laatste tijd was ik in de war over de viering van Sinterklaas. Wat voor draai moest ik hier in Uruguay aan geven? Niemand weet hier überhaupt wie Sinterklaas is. Mijn dochtertje van 4 heeft Sinterklaas echter nog vers in haar geheugen. Ze weet bijvoorbeeld nog feilloos te vertellen dat zij vorig jaar een chocolade make-updoos in haar schoen kreeg en haar broertje een chocolade gereedschapskist. Het feest helemaal overslaan was geen optie. De uitnodiging was dus een geschenk uit de hemel.

Nederlandse gemeenschap
In Montevideo is een Nederlands-Belgische gemeenschap van ongeveer zestig man. Eén keer in de zoveel tijd komt men bij elkaar om (Nederlandse) festiviteiten te vieren. Vroeger werden deze door de Nederlandse ambassade georganiseerd. Sinds de sluiting van de ambassade in 2012 heeft een klein groepje Nederlanders de feestorganisatie op zich genomen. Zo ook de Sinterklaasviering.

Kom maar binnen
Sinterklaasje kom maar binnen met uw knecht, zongen tussen de vijftien en twintig kinderen en rond de twintig volwassenen bij binnenkomst van Sinterklaas. De goedheiligman zocht snel een plekje in de schaduw, want de temperatuur was boven de dertig graden uitgestegen. Ondanks de hitte zat de Sinterklaassfeer er goed in. Iedereen had wat lekkers meegenomen. Er waren zelfs echte pepernoten en Hollandse poffertjes.

Sinterklaasboek
Sinterklaas riep de kindjes één voor één naar voren. Met het grote Sinterklaasboek op schoot en zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd, wist Sint over ieder kind iets te vertellen. In het Nederlands, of in het Spaans. Afhankelijk van de voorkeur van het kind. De meeste kinderen gaven, ondanks hun Nederlandse achtergrond, de voorkeur aan het Spaans. Alle kinderen kregen een cadeautje uit de zak van Sinterklaas. Na afloop zwaaide iedereen Sinterklaas en zijn Pieten traditioneel uit met het liedje Dag Sinterklaasje.

Blijven hangen
Na het afscheid van Sinterklaas bleven we nog een tijdje hangen. Terwijl de kinderen verkoeling zochten in het zwembad, sprak ik verschillende Nederlanders en een paar Uruguayaanse partners van Nederlanders. Het was leuk om ervaringen uit te wisselen. We begrepen elkaar. De leuke én de minder leuke dingen. Alles kwam bekend voor.

Fantastisch land
We waren het er unaniem over eens dat Uruguay een fantastisch land is om te wonen en om kinderen in op te laten groeien. Het private onderwijs is duur maar goed. Kinderen spelen door het lekkere weer heel veel buiten. En ze hebben de ene sociale activiteit na de andere. Als een kind jarig is, nodigt hij of zij bijvoorbeeld standaard de hele klas uit.

Langs vijf kassa’s
Minder leuke dingen zijn er natuurlijk ook. Nederland is bijvoorbeeld veiliger en beter georganiseerd. Ongelooflijk dat je in Uruguay langs vijf verschillende kassa’s gestuurd kan worden voor een pakje batterijen, merkte iemand op. Ook kunnen kinderen zich in Nederland eerder zelfstandig ergens heen. Op de fiets naar vriendjes, of als ze wat groter zijn zelf met het openbaar vervoer. In Uruguay worden kinderen door hun ouders overal naartoe gebracht en gehaald, met de auto.

Geslaagd feest
Al met al was het een geslaagd Sinterklaasfeest. Voor jong én oud.Waarom sneeuwde het niet? wilde mijn dochtertje wel nog weten. Daar kon Sinterklaas niet voor zorgen. Wél voor Nederlandse gezelligheid. Dank u Sinterklaasje,  tot volgend jaar!

Sinterklaas-e14179887039112

Foto: Lara Droogleever Fortuyn

2 thoughts on “Sinterklaas vanuit Nederland naar het hete Uruguay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s