En toen werd Touruguay geboren

touruguay logo originalDe afgelopen tijd stond Fortuyn in de Pen even stil. Ik was (en ben) namelijk hartstikke druk met het opzetten van een eigen bedrijf. Ik organiseer namelijk Nederlandstalige tours, in alle soorten en maten. Niet op een oersaaie ‘hop on hop of bus’, maar gewoon, ontdekken als een local. Lekker op de fiets langs de Rambla, in onze privé-Van of laagdrempelig wandelend door het centrum. Orginele verhalen, typisch Uruguayaanse versnaperingen, en ‘verborgen schatten’ ontdekken.

Schrijven
Ik zal absoluut blijven schrijven. Fortuyn in de pen gaat niet bij het grofvuil en ook voor Touruguay zal ik een blog bijhouden. Maar ondanks dat ik schrijven heerlijk vind, kreeg ik steeds meer behoefte aan iets dynamisch ernaast. Ik ging steeds meer het contact met mensen missen. Mijn kinderen zitten nu allebei school, ik krijg steeds meer tijd en ging steeds meer dynamiek en adrenaline missen.

Door en voor Nederlandstaligen
Het idee om tours voor Nederlandstaligen te organiseren ontstond eigenlijk vorig jaar al. Mijn vriendin Natascha vertelde op een middag honderd uit over haar goedlopende tourbedrijf ‘Ontdek Buenos Aires’ en toen bedachten we eigenlijk samen dat tours voor Nederlandstalige toeristen in Montevideo ook heel goed zou werken. Er is namelijk nog niets dat speciaal is gericht op Nederlandstalige toeristen. Er is nauwelijks Nederlandstalige informatie en er zijn ook geen diensten speciaal gericht op Nederlanders. Natascha hielp me met brainstormen en het uitwerken van ideeën.

Touruguay
Het ontbreekt mij meestal niet aan ideeën. De grote bottleneck is om de ideeën in praktijk te brengen. Hoe dat mij deze keer gelukt is? Ik heb heel wat ochtenden door Montevideo geslenterd, bijna alle toeristische attracties uitgeprobeerd, reisgidsen verslonden, met een Geschiedenisleraar de stad verkend en een heel team aan locals om adviezen gevraagd. Op het moment dat ik zeker wist dat ik een uniek product in handen had, ben ik (privé)tours gaan geven. De nadruk ligt niet op het ‘zenden’ van informatie, maar op het laten beleven. Ik heb proefverrassingen, vertel levendige verhalen en laat zien hoe het dagelijks leven van de Uruguayaan eruit ziet (wat eten Uruguayanen, hoe is hun dagindeling, hoe is het onderwijs en de zorg en wat zijn typisch Uruguayaanse uitspraken). Natuurlijk vertel ik ook over de geschiedenis, de politiek en de architectuur. Maar door kleurrijke omschrijvingen en smeuïge voorbeelden is het voor iedereen toegankelijk.

Een nieuw begin
In een nieuw land je draai vinden heeft altijd tijd nodig. Als immigrant ben en blijf je een buitenlander en soms is dat best vermoeiend. Regelmatig voel ik me een gele zonnebloem in een veld van rode tulpen. Maar door dat rode tulpenlandschap op mijn duimpje te leren kennen – van de felle bloemen tot het overbodige onkruid – voelt het toch een beetje van mij. Het maakt mij onderdeel van het totaalplaatje, ondanks dat ik nooit rood zal kleuren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s