Luchthaven Montevideo: de mooiste en de ‘groenste’

Gepubliceerd in LINDAnieuws, Vrijdag, 3 oktober 2014, 19:36 uur.

NocheFinal-1-e1412274533694De Luchthaven ‘Carrasco International Airport’ in Montevideo, Uruguay, is niet alleen spectaculair om te zien, het is ook nog ’s werelds eerste luchthaven die volledig overgaat op groene energie.

Toen ik een krappe vier maanden geleden met mijn gezin aankwam op de luchthaven van Montevideo, was het liefde op het eerste gezicht.

Geoliede machine
Ik had me ingesteld op Zuid-Amerikaanse chaos. Verkeerd opgestelde wachtrijen, vloekende mensen, verdwaalde koffers en onduidelijke of onherkenbare borden. Tot mijn grote verbazing voelde ik een oase van rust over me heenkomen toen ik uit het vliegtuig stapte. De luchthaven is relatief klein, maar ruim opgezet, nieuw, modern en overzichtelijk. Een geoliede machine. Een goddelijk ontvangst in de VIP-ruimte was de kers op de taart. Hulde aan de nieuwe werkgever van mijn man.

AIC-300x200

Carrasco International Airport

Halsoverkop vertrokken
De Luchthaven van Montevideo is de primaire reden van ons plotselinge vertrek uit Nederland. Toen manlief van de ene op de andere dag het aanbod kreeg om de ICT afdeling van de luchthaven te hervormen en te leiden, was de beslissing snel genomen. Nu vertrekt hij dus iedere ochtend naar dat prachtige, futuristische gebouw. Een 300 meter lange boog, ontworpen door de beroemde Uruguayaanse top architect Rafael Viñoly. Het mooie ontwerp werd vorig jaar nog bekroond met een internationaal award voor ‘beste luchthaven’ in de categorie architectuur.

Kijkje achter de schermen
Vorige week ging ik een middagje mee naar kantoor, om alle ‘ins en outs’ te horen over de overgang naar 100% groene energie en over de luchthaven zelf. Het management van de luchthaven vertelde enthousiast. Volgens directeur onderhoud Jorge Navarro, is de luchthaven van Montevideo de parel van multinational ‘Corporación America’, die wereldwijd de regie heeft over 53 luchthavens. Hieronder vallen onder andere luchthavens in Brazilië, Italië, Griekenland, Argentinië en Armenië. Sinds 2002 valt ook de luchthaven van Montevideo onder het hoedje van ‘Corporación America’. Zij lieten een nieuwe luchthaven bouwen die in oktober 2009 officieel geopend is onder de naam ‘Carrasco Internacional Airport’.

Ontwikkelingsplatvorm
‘Carrasco Internacional Airport’ is dé luchthaven waar nieuwe ideeën en projecten beginnen. Dit komt met name door de moderne infrastructuur- en technologie. De CEO van Corporación America, Martín Eurnekian, noemt de luchthaven een ontwikkelingsplatform voor de rest van de 53 luchthavens. Een innovatieve kweekvijver, waar ook het idee van 100% groene energie geboren is. Als dit een succes blijkt te zijn, zullen hoogst waarschijnlijk meerdere luchthavens uit de groep volgen. Dat betekent dus goed nieuws voor het milieu!

Zonnepanelen en windmolens
Hoe kan een luchthaven buiten fossiele brandstoffen? ‘Carrasco Internatinal Airport’ lijkt het antwoord te vinden in zonnepanelen en windmolens. De implementatie zal in twee etappes plaatsvinden, aldus Jorge Navarro. In de eerste etappe worden op een vlak van 3,5 hectaren, vlak buiten de luchthaven, 9,792 zonnepanelen geplaatst. Met een potentie van 2,3 MWp goed voor ongeveer 14 procent van de energievoorziening. De eerste testpanelen worden momenteel geplaatst. De rest  van de energiebehoefte zal uit windmolens worden gehaald. Deze worden in de tweede etappe op grotere afstand van de luchthaven geplaatst, zodat het zicht van de piloten niet verstoord wordt.

Plaatsing_3842-300x225

Plaatsing eerste zonnepaneel

luchthaven-met-panelen-300x148

toekomstschets zonnepanelen

Landelijk energieprogramma
De luchthaven van Montevideo leent zich goed voor de overstap naar duurzame energie. De weersomstandigheden zijn goed (veel zon en wind) en er is veel steun vanuit de regering. Een ‘groene’ luchthaven past feilloos in het landelijke energieprogramma dat in 2005 van start is gegaan. De ambitieuze doelstelling van dit programma is Uruguay 100% energie onafhankelijk maken, door de inzet van alternatieve energie.

Inspiratiebron
In 2013 werd in Uruguay 84% van de energie uit natuurlijke bronnen gehaald en men verwacht dat dit percentage in 2015 stijgt tot 95%. Het lijkt erop dat niet alleen de luchthaven van Montevideo, maar ook de rest van Uruguay, binnenkort een wereldprimeur op haar naam kan schrijven. Eerste duurzame energieland: laat dit een inspiratiebron zijn voor de rest van de wereld.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s