Uruguay heeft langste carnavalsfeest ter wereld

Gepubliceerd in Linda Nieuws, Woensdag, 18 februari 2015, 09:48 uur.

Carnaval_42-31559717-e1424248440826Het is feest in Uruguay. Maar liefst veertig dagen lang wordt er carnaval gevierd. Geen ander land kan hieraan tippen. Toeristen uit alle hoeken van de wereld komen aanwaaien om dit spektakel te aanschouwen.

Het carnavalsfestijn begon op 20 januari en zal nog tot maart voortduren.

Exotisch
Het Uruguayaanse carnaval is niet te vergelijken met het carnaval dat we in Nederland kennen. Mensen gaan hier niet lallend, verkleed als Hans en Grietje, de straat op. Wat dan wel? Prachtige dansparades met verschillende dansdisciplines. Traditionele optochten met tientallen (dans)groepen.  Indrukwekkende kostuums en praalwagens. Toneel- en theatervoorstellingen en street stages (ook wel tablados genoemd). Carnaval in Uruguay is ritmisch, zwoel, exotisch en uitgelaten.

‘Candomble’
Candomble is één van de belangrijkste aspecten van het Uruguayaanse carnaval. De Afrikaanse, op drums gebaseerde,  muziek is afkomstig van Afrikaanse slaven die vanaf 1750 naar Montevideo zijn gekomen. Door de muziek en het uitoefenen van religie en rituelen vonden ze een stukje van hun identiteit terug die hen ontnomen was. UNESCO heeft Candomble benoemd alsWereld cultureel erfgoed van de mensheid.

Gevangenen vrij tijdens carnaval
Carnaval in Uruguay sluit niemand uit. Rijk, arm, jong en oud, iedereen mag meedoen. Er hebben zelfs gevangenen meegeholpen met het bouwen van praalwagens. Ook zijn meer dan honderd gevangenen vierentwintig uur lang vrijgelaten om een graantje mee te kunnen pikken van de feestvreugde. Een echt volksfeest dus. Absoluut de moeite waard om een keer mee te maken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s