Uruguay maakt zich op voor verkiezingen

Gepubliceerd in Linda Nieuws, Zaterdag, 25 oktober 2014, 15:51 uur.

photo-3-500x375-e1414153258702Beplakte lantaarnpalen, talloze vlaggen en aanplakbiljetten, kleurrijke auto’s met luidsprekers en duizenden flyers.

 

Niemand in Uruguay kan er meer omheen: het meest progressieve land van Zuid-Amerika kiest op zondag 26 oktober een nieuwe president.

Campagne voeren
Iedereen vanaf achttien jaar moet in Uruguay verplicht naar de stembus. De politieke partijen trekken alles uit de kast om de aandacht van dit brede publiek te trekken. Van politieke toespraken tot het afkraken van andere politieke partijen. Van actief campagne voeren lijkt niemand te schrikken.

photo-4-500x375.jpg

Foto: Lara Droogleever Fortuyn

Tabaré Vázquez
De gedoodverfde favoriet voor het presidentschap is Tabaré Vázquez van de huidige, linkse, regeringscoalitie Frente Amplio(Brede Front). Volgens de laatste peilingen zou hij 43 procent van de stemmen krijgen. Zijn centrum-rechtse tegenhanger Luis Lacalle Pou staat met zijn Partido Nacional op 32 procent. Op de derde plaats staat Pedro Bordaberry van de Partido Colorado (Rode Partij) met 15 procent.

Tweede ronde
Het staat zo goed als vast dat op 30 november een tweede stemronde gaat plaatsvinden. Om in één keer president te worden moet namelijk meer dan 50 procent van de stemmen in de wacht gesleept worden. Daar lijkt geen enkele partij in te gaan slagen.

photo-500x375.jpg

Foto: Lara Droogleever Fortuyn

Afscheid Mujica
Wie de nieuwe president ook wordt, dat we afscheid gaan nemen van de legendarische president Jose Pepe Mujica staat buiten kijf. In de grondwet is namelijk vastgesteld dat een president zichzelf niet mag opvolgen. De 79-jarige ex-guerillastrijder heeft Uruguay wereldwijd op de kaart gezet met de legalisatie van teelt, gebruik en verkoop van marihuana. Hiervoor legaliseerde hij al abortussen en homohuwelijken, een unicum in Zuid-Amerika.

Authentiek
Mujica lijkt het woord authentiek te hebben uitgevonden. Hij woont op een eenvoudige boerderij en is vaak te zien in een oud uitziend jack en op gezondheidssandalen. Stropdassen lijkt hij niet in zijn bezit te hebben. Tegenhangers mogen hem poco serio (weinig serieus) noemen, hij heeft wél veel voor elkaar gebokst. In 2013 werd Uruguay nog uitgeroepen tot land van het jaar door het Britse blad The Economist. Het blad beschreef het land als één van de meest liberale- en sociaal ontwikkelde landen ter wereld.

Niet snel vergeten
Of je nou voor- of tegenstander bent, Mujica is een president die niemand snel zal vergeten. Voor de nieuwe president zal het nog een hele klus worden om onder de schaduw van deze kleurrijke president uit te komen.

Elecciones-FA-500x334

Viering sluiting verkiezingscampagne Frente Amplio

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s