Hallo storm ‘Santa Rosa’

storm UruguayVannacht zat ik rechtop in mijn bed. De onweersknallen waren zo hard dat ik bang was dat ramen in zouden slaan. Ricardo waagde zich nog aan een nachtelijk avontuur. Hij herinnerde zich dat de auto niet overdekt stond. De hagel zou de auto binnen korte tijd brandmerken.

Dus restte hem niets anders dan de auto in het hulst van de nacht te verplaatsen. Dit waren namelijk niet van die schattige kleine mini hageltjes die plagerig in je gezicht kietelen. Dit was ‘Santa Rosa’ hagel. Stenen waar je bij wijze van spreken een hersenschudding van oploopt.

Storm
Twee jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met ‘Santa Rosa’. Eind augustus 2014 werd ik eerst verrast door zomerse dagen in de winter. Ik wist niet wat ik meemaakte: temperaturen tegen de 25 graden terwijl de lente nog niet eens was aangebroken. “Dit betekent dat de storm ‘Santa Rosa’ op komst is”, waarschuwden verschillende Uruguayanen me. Een jaarlijks terugkerende storm die eind augustus plaatsvindt, na een ‘veranito’ (klein zomertje). De ‘locals’ kregen gelijk. Drie dagen lang kwam de regen met bakken uit de hemel naar beneden en de onweersknallen waren angstaanjagend.

Bikini
Ook dit jaar werden we verrast door een ‘veranito’. Afgelopen donderdag en vrijdag was het ’s middags 26 en 27 graden. Wat een feest. Eind september breekt het voorjaar pas officieel aan, maar nu lag ik al met mijn bikini in de tuin. Hier en daar viel het woord ‘Santa Rosa’, maar ik had er weinig aandacht aan besteed. Tot gisternacht. En het noodweer hield vandaag aan in. Montevideo was getransformeerd tot een soort ghost town, want mensen gaan hier met noodweer meestal niet naar buiten (lees ook: help het regent in Uruguay). De temperatuur was gezakt tot een magere 9 graden.

Hollands tintje
Een leuk detail is dat de storm ‘Santa Rosa’ een Hollands tintje heeft. Volgens de legende is de naam   in 1615 ontstaan in Peru. De religieuze Rosa, die in Lima woonde, bad dat Hollandse piraten – die onderweg waren – nooit aan zouden komen. De piraten hadden een dorp vlakbij Lima verwoest. Na het gebed van Rosa ging het zo hard stormen dat de piraten niet verder konden.

Mythe of legende
De naam ‘Santa Rosa’ wordt in meerdere Latijns-Amerikaanse landen gebruikt. Buenos Aires wordt nu getergd door dezelfde storm en ook hier spreekt men over ‘Santa Rosa’. Mythe of legende, het is al de derde keer dat ik deze storm, na een ‘mini-zomer’ in eind augustus, meemaak. Volgens sommige meteorologen is er overigens geen garantie dat deze storm jaarlijks terugkeert.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s