Latijns-Amerika: Geen handen schudden maar zoenen

foto zoen school Lucca Ik herinner het me als de dag van gister. Tien jaar geleden ging ik voor het eerst in Argentinië naar de dokter. Deze vriendelijke man onthaalde mij met een dikke pakkerd. Ik wist niet wat me overkwam. Eigenlijk vond ik het al een beetje wennen toen ik van mijn schoonfamilie bij onze eerste ontmoeting een dikke zoen en stevige omhelzingen kreeg. Maar gekust worden door een arts die ik nog nooit eerder had gezien vond ik wel het toppunt.

En het bleef niet bij de huisarts. Ook bij de kapper kreeg ik een zoen, nog voordat ik überhaupt hallo had gezegd. Een kapper bij wie ik nooit eerder was geweest.

Bij de eerste ontmoeting een hand
Omgekeerd vindt mijn Argentijnse man de Nederlandse manier van groeten maar wat raar. Toen hij voor het eerst in Nederland was, stelde ik hem voor aan mijn vriendinnen. We zaten in Amsterdam op een terras, met minstens 10 meiden. Ricardo wist dat wij in Nederland 3 zoenen geven, maar hij wist niet dat zoenen bij een eerste ontmoeting niet gebruikelijk is. Hij begon iedereen druk te kussen en bij nummer 8 zei hij buiten adem: “3 is wel veel, waarom niet gewoon 1 zoen?” Wij lagen natuurlijk onder de tafel van het lachen en later legde ik hem uit dat we bij een eerste ontmoeting een hand geven.

Zoenen op school
In Uruguay gaat het net als in Argentinië. Als je iemand groet of je aan iemand voorstelt, geef je 1 zoen. Nu krijg ik hier van de dokter geen zoen, maar verder breng ik de dag druk zoenend door. Het begint al als ik mijn zoontje bij de peuterschool aflever. Een secretaresse wacht alle kindjes op en kust moeder en kinderen. Vervolgens loop ik door naar het klaslokaal, waar de juffen de moeders en kinderen opwachten met….. een zoen. Maar daar blijft het niet bij. In de klas worden ook zoenen uitgewisseld tussen moeders die elkaar kruisen bij het binnenkomen of bij het weggaan. Bij de uitgang word ik vaak nog een keer bij de kladden gegrepen door de secretaresse, voor een afscheidskus.

Mannen zoenen onderling
groeten met een kus
Dat riedeltje herhaalt zich bij de school van mijn dochter. Maar daar is Ricardo aan de beurt. Hij gaat vervolgens door naar kantoor, waar men elkaar groet met een zoen. Ook mannen onderling zoenen elkaar vaak. Niet altijd, maar het is wel gebruikelijk. Voordat Ricardo zijn derrière in zijn bureaustoel laat zakken, is hij in ieder geval heel wat zoenen verder.
’s Ochtends ga ik vaak met 6 dames een uurtje sporten, die ik bij aankomst allemaal zoen. En bij het weggaan natuurlijk weer. Bezweet of niet, maakt allemaal niet uit. Maar goed, dat zijn er maar 6. Als ik ga hockeyen zijn het er 15! Zelfs als we een wedstrijd hebben gespeeld, begroeten we (een aantal van) de tegenstanders na afloop met een zoen. Niemand lijkt zich echt ongemakkelijk te voelen bij het uitwisselen van lichaamsvocht met de rivaal.

Verboden
Toen mijn ouders in Uruguay waren, keken ze op van deze manier van groeten. Mijn vader vertelde hoe twee mannelijke motoragenten elkaar kusten op een drukke weg in Montevideo. Ze stopten, deden de helmen af en gaven elkaar een dikke pakkerd. Vervolgens vervolgde ieder zijn rit. Dat kan je je in Nederland toch niet voorstellen. In veel andere Noord-Europese landen trouwens ook niet. Een vriendin uit Wales vertelde dat het in Groot-Brittannië zelfs verboden is dat juffen en meesters kinderen een kus geven. Dit om te voorkomen dat er gedacht wordt aan seksueel misbruik.

Verwarring
Al met al vind ik de Zuid-Amerikaanse manier van groeten wel een stuk warmer en ook minder verwarrend dan de ‘Noordelijke’ manier. Hoe vaak gaan Nederlanders wel niet de mist in door een hand uit te steken terwijl de ander stumperig naar voren buigt voor een kus (want je kent elkaar toch al?). Of men steekt bij het afscheid nemen maar een twijfelend handje in de lucht en roept ‘daaag allemaal!’, omdat men geen idee heeft of hij nou een hand moet schudden of zoenen. Maar een dingetje erbij, dat is het wel, al dat gezoen. Jullie begrijpen hoe hard ik moet lachen als jullie in Nederland klagen over de nieuwjaarskussen die jullie op werk moeten uitdelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s