Winter in Uruguay: bibberend bij de openhaard

frio-uruguay-inviernoHet is winter in Uruguay. Veel Nederlanders kunnen zich hier niet echt een voorstelling van maken. “Dan is het zeker 25 graden in plaats van 30!” Nou, dat valt dus even tegen. Hoewel het praktisch nooit vriest in Uruguay, kan het in de maanden juni, juli en augustus koud zijn. De temperaturen liggen in deze maanden over het algemeen tussen de 5 en 15 graden.

‘Piece of cake’, hoor ik jullie denken. Het is inderdaad niet te vergelijken met de lange Nederlandse winter. Toch heb ik het hier soms kouder dan in de winter in Nederland. Ik zal uitleggen waarom.

Enkel glas
Om te beginnen is de huisvesting in Uruguay niet te vergelijken met die in Nederland. De huizen hebben enkel glas en door slechte isolatie sta je in menig huis ‘op de tocht’. Mijn huis is vrijstaand (heerlijk voor de privacy, maar ook geen ‘warmte’ van de buurtjes) en heeft heel veel ramen, waar regelmatig een koude lucht doorheen blaast. Een tweede puntje is de verwarming. In Uruguay is dat een luxe goed. Tijdens mijn eerste Uruguayaanse winter stookte ik de verwarming lekker op. Kaarsen aan, een gloeiende kachel, niets mis met een paar maanden winter. Totdat de rekening op de mat viel. 1000 dollar! Echt, geen grap. Gas en licht is in Uruguay razend duur.

Openhaard
Nu zijn we aan het ‘bezuinigen’, met als gevolg dat de verwarming maar een paar uur per

hout

Onze houtvoorraad, we zijn er weer bijna doorheen..

dag aan staat. De rest van de dag doen we het, op z’n Uruguayaans, met de openhaard.  Vuur is de meest gangbare manier voor de Uruguayaan om het huis mee te verwarmen. Veel mensen hebben niet eens centrale verwarming. Ongeveer één keer per maand komt er een vrachtwagen langs met een enorme hoeveelheid hout voor de openhaard. Een paar mannetjes maken keurige stapeltjes achter het huis. Daarbij hebben we nu een soort moderne mobiele gaskachel, die plaatselijk ruimtes verwarmt. Mijn nieuwe beste vriend.

Dennenappels langs de weg
Ondertussen ben ik specialist vuurtje stoken. Eén van de manieren om het vuur aan de praat te krijgen is om er wat dennenappels tegenaan te gooien. En die koop je…langs de weg. Daar staan, vaak op de meest gevaarlijke kruispunten, mannetjes met

FullSizeRender-4

Verkoop hout en dennenappels langs de weg

houtjes en grote zakken dennenappels. Eén zak met dennenappels kost ongeveer 3 dollar.

Niet naar buiten
De mensen die het meest over de winter klagen zijn overigens de Uruguayanen zelf. Het zijn ontzettende koukleumen en zodra de temperatuur onder de 15 graden duikt, worden de sjaals, mutsen en handschoenen uit de kast getrokken. Laatst was het 5 graden, maar wel zonnig. Mijn kinderen mochten toen in de schoolpauze niet naar buiten, omdat de juffen bang waren dat alle kinderen ziek zouden worden.

 

Frisse neus
De term even ‘een frisse neus halen’ kennen Uruguayanen niet, en dat zullen ze ook nooit begrijpen. Gelukkig kan de Uruguayaanse winter ook heel gul zijn. Vorige week was het bijvoorbeeld een graad of 17, met een strak blauwe lucht. Ik ging toen, op z’n Hollands, met de kindjes aan het stand ‘een frisse neus halen’. Uiteraard waren we de enigen. Voordat de Uruguayaan het strand op komt, moet het in ieder geval boven de 20 graden zijn, maar liever 25.

strand

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s