Koenders opent mondiale conferentie LHBTI-mensenrechten

Gepubliceerd in LINDAnieuws op 14-07-2016

P1320315Van 13 tot 15 juli vindt in Uruguay de grootste internationale mensenrechtenconferentie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) ooit plaats.

Na de gruwelijke aanslag in Orlando nam Nederland het initiatief deze conferentie samen met Uruguay te organiseren. Wereldwijf Lara is erbij.

Openingsspeech
In totaal zijn meer dan tweehonderd overheden en activisten van over de hele wereld aanwezig in het Radisson Hotel in Montevideo. Namens Nederland is minister Koenders van Buitenlandse Zaken present. Hij geeft een pakkende openingsspeech waarin hij het belang van de strijd voor gelijke rechten benadrukt.

P1320459

Strijd tegen onrechtvaardigheid, discriminatie en geweld
“In meer dan 75 landen is homoseksualiteit illegaal en in zeven landen staat er de doodstraf op. De strijd tegen onrechtvaardigheid, discriminatie en geweld is echter de zorg van alle samenlevingen en die van samenlevingen als geheel.” Koenders beaamt dat er nog een lange weg te gaan is, maar gelooft ook in verandering wanneer we de krachten bundelen.

conferentiebordInternationale coalitie voor gelijke rechten
Die krachten bundelen maakt hij meteen concreet. Hij en Novoa, de Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, lanceren “een coalitie voor gelijke rechten.” Landen kunnen zich tijdens de conferentie voor de coalitie aanmelden. VN Secretaris Generaal Ban Ki-moon bedankt tijdens een videoboodschap Nederland en Uruguay voor het organiseren van de conferentie en spreekt zijn steun uit voor de nieuwe coalitie.

Gesloten mentaliteit
Terwijl steeds meer regeringen initiatieven nemen om op te komen voor LHBTI’s, blijven veel bevolkingsgroepen steken in een traditionele mentaliteit. Dat geldt, ondanks de voortrekkersrol, ook voor Uruguay. De politiek keurt het homohuwelijk goed, maar een groot gedeelte van de maatschappij niet. Met name mensen van het platteland zijn weinig tolerant. Manuel (35, kapper) is homoseksueel en vertelt dat hij niet in het openbaar met zijn vriend hand in hand door Montevideo loopt. Volgens hem gaat het nog generaties duren voordat tolerantie tot het grootste gedeelte van de maatschappij is doorgedrongen.

Ongewenst in prostitutie
Voor transseksuelen in Uruguay is de realiteit nog een stuk harder. Volgens Collette Richard, voorzitter van de landelijke transgenderbeweging in Uruguay is een baan vinden bijna onmogelijk. De meeste transseksuelen belanden daardoor ongewenst in de prostitutie.

Taboe
Na de openingsspeech spreek ik met Koenders over onder andere de mentaliteitskwestie. Hij beaamt dat het in sommige landen langer zal duren om draagvlak van de bevolking te krijgen. Maar ook in Nederland is in een aantal jaar heel veel veranderd. Zo zegt Koenders dat het vroeger op zijn school voor een homo onmogelijk was om voor zijn geaardheid uit te komen. Nu is het taboe al veel minder groot, hoewel er een verschil blijft bestaan tussen de ‘politieke correctheid’ en de realiteit op straat.

P1320509

Al met al is de internationale trend tot verandering ingezet en hopelijk zet deze door. Nederland heeft het in ieder geval als prioriteit gesteld van het buitenlandbeleid. En goed voorbeeld doet volgen.

 

De foto’s zijn gemaakt door Jasmijn Dennink (MijnJas, http://www.mijnjas.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s