Tornado in Uruguay: 4 doden en 200 gewonden

Gepubliceerd in LINDAnieuws, Zondag, 17 april 2016, 12:25 uur.

Tornado‘Ik wil nog niet dood!!’ riep mijn dochter huilend vanaf de achterbank. Mijn zoontje staarde gehypnotiseerd door het raam. Ik stelde de kinderen gerust, maar voelde ook mijn vochtige handen aan het stuur geplakt.

Ik heb al heel wat tropische stormen doorkruist. Maar dit keer voelde het anders. De avond was gevallen, midden op de dag. De onweersknallen waren oorverdovend en er viel zoveel water uit de lucht dat ik bang was dat de auto ergens in een diepe plas zou blijven steken.

Tornado
In de loop van de avond werd duidelijk dat het ook niet ‘zomaar’ een storm was. Langzaam stroomde mijn whatsapp vol met beelden van verwoeste huizen, auto’s en gebouwen. Er raasde een tornado over Dolores. Een stad in het noordwesten van Uruguay, 265 kilometer van Montevideo.

Chaos
Tornado3Montevideo is gelukkig gespaard. Maar het noodweer zorgde ook daar voor veel chaos. De hele nacht hield de storm aan. De kinderen sliepen onrustig en ikzelf ook. Om half zes ’s ochtends stuurde ik een berichtje naar mijn familie dat wij veilig waren. Ik had namelijk gezien dat de tornado ook tot de Nederlandse media was doorgedrongen. En dan schrik je als je kind, zus of vriendin daar in Verweggistan zit.

Rondvliegende auto’s
Tornado2Nu hang ik slaperig met mijn eerste kop koffie boven de ochtendbladen. Windstoten van 250 kilometer per uur hebben een groot deel van de stad Dolores verwoest. In totaal zijn er vier doden gevallen. Twee door rondvliegende auto’s. Verder zijn er volgens de krant ‘El País’ twee honderd gewonden gevallen.

Herhaling
Ik lees verder. Volgens meteorologische experts is het onmogelijk dit soort tornado’s- die zich zo snel vormen en zo locaal zijn- vooraf op het spoor te komen. De bevolking kan niet op tijd gewaarschuwd worden. Kans op herhaling bestaat. Het westen van Uruguay is het grootste risicogebied. Maar dit soort tornado’s kunnen ook op andere plekken in Uruguay voorkomen.

Nou, ik neem nog een kop koffie. En, zoals met zoveel dingen, Fingers crossed.

Tornado in Dolores, Uruguay.

One thought on “Tornado in Uruguay: 4 doden en 200 gewonden

  1. Eng hé.. Hier in Rocha veel regen, heel veel regen! Ik woon hoger op en dicht bij het strand maar zie beelden voorbij komen van verzopen huisjes meer in het binnenland.. Niet alleen al dat water maar vooral die knallen en die lichtshow die nu al twee dagen aanhoudt, indrukwekkend!!

    Sterkte daar! Liefs vanuit La Esmeralda

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s