Vijf dingen die Nederlanders van Latino’s kunnen leren

Gepubliceerd in LINDANieuws, Donderdag, 14 april 2016, 16:11 uur.

foto-bruiloft-Linda-e1460639627534Latino’s kunnen veel van Nederlanders leren, vooral op het gebied van plannen, organiseren en afspraken nakomen. Maar andersom geldt dit zeker ook.

Na een krappe twee jaar Uruguay en zeven jaar huwelijk met een Argentijn, kan ik stellen dat wij Nederlanders een hoop kunnen opsteken van dit passionele volkje.

Nederland opgelet, hier komen vijf wijze Latino-lessen:

1. Genieten zonder schuldgevoel
Als je aan een Nederlander vraagt: hoe gaat het? Is het antwoord meestal: druk. Vaak in drievoud: “Druk, druk, druk”. ‘Druk’ scoort altijd goed. Succesvolle mensen hebben het nou eenmaal druk, lijkt de strekking van het verhaal. Ondertussen racen we heen en weer tussen afspraak A en B. Weekenden zijn volgestouwd met sociale verplichtingen, waar we bij nader inzien vaak helemaal geen zin in hebben. Latino’s doen zichzelf dit meestal niet aan. Zij brengen het weekend ongegeneerd vleesetend, rode wijn drinkend en siësta slapend door. Ze hoeven zich niet altijd ‘nuttig’ te maken en hebben genieten hoog in het vaandel.

2. Vriendelijk en gastvrij
Nederlanders, vriendelijk? Mwah… dat kan veel beter! De vriendelijkheid en de gastvrijheid van Latino’s valt bijna iedere westerling op. “Wat zijn de mensen hier hartelijk,” zeiden mijn ouders toen ze een paar weken op bezoek waren in Uruguay. Overweldigd door de zoenen en vriendelijke ogen van onbekende mensen. En dat geldt niet alleen voor Uruguay. In Brazilië kwam bijvoorbeeld een kok met een hele reeks rauwe producten uit de keuken gerend om te laten zien wat er op de menukaart stond. In Mexico werd ik door een Mexicaanse familie, die ik nauwelijks kende, uitgenodigd voor een kerstdiner. In Argentinië had ik bij de eerste ontmoeting met een tante een “te quiero” te pakken, nog voordat ik mijn mond kon opentrekken.

3. Feesten
Latino’s kunnen feesten als geen ander. Zodra ze de kans krijgen, gaan de voetjes van de vloer. Schoorvoetend moet ik toegeven: ze zijn losser en ritmischer dan wij noordelingen. Een Latin Party bruist eigenlijk altijd. Als Latino’s feesten, gaan ze door tot ze erbij neervallen. Ze denken even niet aan de verplichtingen van morgen. Bruiloften – in ieder geval in Argentinië en Uruguay – gaan de hele nacht door en het bruidspaar verlaat het feest niet als eerste, maar als laatste. Ook verjaardagen worden groots aangepakt. Een leuk detail: voor kinderfeestjes wordt de hele klas uitgenodigd. Zo hebben alle kinderen even veel verjaardagsfeestjes en vallen er niet een paar standaard buiten de boot.

4. Meer moment, minder agenda
Mindfulness? Daar hebben Latino’s geen instructieklasje voor nodig. Ze leven namelijk veel meer in het hier en het nu. Dat was voor mij wel even wennen. Als ik op dinsdag met een vriendin iets voor het weekend wilde afspreken, was het antwoord: “Dat is nog zo ver weg, laten we vrijdagmiddag even bellen.” Want hoe kun je op een dinsdag weten of je überhaupt zin hebt om op zaterdag af te spreken. Latino’s doen vaker waar ze echt zin in hebben en houden zich minder aan sociale verplichtingen. Ik heb serieus nog nooit iemand horen zeggen: “Ik moet even in mijn agenda kijken.” Harde afspraken maken is dus lastig. Maar het feit dat mijn agenda naar de prullenbak is verbannen, is een ver-a-de-ming.

5. Flirten
“Volgens mij vinden de Nederlandse mannen mij niet aantrekkelijk,” zei mijn beeldschone Argentijnse schoonzusje toen ze een paar jaar geleden in Nederland was, “niemand kijkt of zegt wat.” Tja, Latino’s laten vaak van zich horen als er vrouwelijk schoon voorbij komt. Natuurlijk worden vrouwen niet blij van seksistische en ongepaste opmerkingen, maar een knipoog van een leuke man in de wandelgangen kan helemaal geen kwaad. Of een onverwachte: “Wat zie je er mooi uit” doet ook menig vrouw glimlachen. En dan het galante deur openhouden, stoel aanschuiven en ‘ladies first-principe’: ik kan er geen genoeg van krijgen. Weer eens wat anders dat een schouderduw op Amsterdam CS.

3 thoughts on “Vijf dingen die Nederlanders van Latino’s kunnen leren

  1. Ik woon nu al jaren in de Cariben en reis veel in Latijns Amerika en ben nu in de Dominicaanse publiek. Wat betreft vriendelijkheid verschilt heel veel met of je in een hoofdstad bent of binnenland/ kleinere plaatsen en het verschilt ook per persoon of klasse. In mijn reizen naar bijvoorbeeld naar Colombia, Brasil, Paraquay heb ik ook minder leuke en aardige mensen leren kennen, dat.ik dacht okay.in NL zijn ze.aardiger. Het maakt ook uit.hoe je in NL zelf naar mensen toe bent.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s