Hilarisch: het verkeer in Uruguay in beeld

verkeer Uruguay drietal op brommerEén van mijn eerste blogs ging over het verkeer in Uruguay. Ik wist niet wat me overkwam toen ik me voor het eerst op de Uruguayaanse wegen begaf. Ondertussen slalom ik behendig door de chaos heen. Toch blijf ik me nog regelmatig verbazen. Vorige week haalde ik bijvoorbeeld nog een skater in op de autoweg. Helaas lukt het me niet zo vaak om tijdens het rijden goede foto’s te maken. Maar met deze kliekjes krijg je toch een beetje een idee.

Vijftal
Mijn ogen vielen ongeveer uit mijn hoofd toen ik het vijftal op onderstaande foto twee jaar geleden inhaalde op de autoweg. Ondertussen weet ik dat dit stelletje helemaal niet uniek is in Uruguay. Je ziet regelmatig hele families op kleine brommers of motors voorbij komen. Opvallend is dat veel reizigers een helm om de arm hebben hangen, in plaats van op het hoofd. Iemand vertelde mij laatst dat het in Uruguay alleen verplicht is om een helm mee te nemen, maar dat je die niet perse op je hoofd hoeft te doen. Ik weet niet of het waar is, maar het klinkt wel als Uruguayaanse logica.
viertal motor

Overstekers
Dan zijn er de ‘overstekers’. Ze hebben me al een paar keer bijna een hartaanval bezorgd. In Uruguay zijn er praktisch geen bruggen en viaducten om over te steken. Dus voetgangers, fietsers, paarden, alles steekt de drukke weg over. Hoe hard je op de weg op onderstaande foto mag rijden, is mij niet bekend. Maar de meeste auto’s rijden er tussen 80 en 120 km per uur. Met een aantal uitschieters naar beneden en naar boven. De overstekers sloffen op hun dooie gemakje de weg over, waardoor je vol op de rem moet.
Overstekende paarden

Creatieve automobilisten
Automobilisten zijn in Uruguay erg creatief. Als er een file ontstaat, wordt een tweebaansweg binnen een mum van tijd een vierbaansweg. Gelukkig zijn er, vergeleken met Nederland, nauwelijks files. Ook zijn de automobilisten dol op ‘short-cuts’. De auto op onderstaande foto wilde via de groenstrook afsnijden, maar belandde in een greppel.

auto in greppel

Koe
Ik kijk meestal niet meer op van de loslopende honden die voor mijn wielen lopen, of blaffend – en in de lucht happend – achter de wagen rennen. Een ontsnapte koe is wel weer verrassend.

koe ontsnapt

Langs de weg
Tenslotte zijn er in Uruguay nauwelijks voet-en fietspaden. Voetgangers lopen vaak op nog geen meter afstand van de auto’s langs de weg en ‘s avonds zijn ze nauwelijks te zien. Sommige voetgangers nemen verlichting mee, en ook daarin zijn de Uruguayanen creatief: Van een zaklamp, tot het lampje van een mobiel, als het maar licht geeft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s