Shocking: Een pannenkoek met wormpjes en vieze beestjes

foto beestjesHet is bikkelen vandaag. Zoonlief maakt een vreugdedansje door het huis, omdat hij niet naar zijn peuterschooltje hoeft. Ik weet daarentegen dat ik een paar dagen, binnenshuis, de rol van verzorgster, entertainer, kok en schoonmaakster ga vervullen.

Mijn kids vinden het heerlijk om ziek te zijn. Althans, als ze niet zo ziek zijn dat ze voor pampus in bed liggen. Ze worden de hele dag door moeders in de watten gelegd, mogen ongelimiteerd – met een dekentje op de bank – achter Netflix hangen en ze krijgen eten ‘a la carte’.

Jus d’orange en pannenkoek
“Pannenkoek en sinasappelsap”, brult Lucca vanaf de bank. Hij doelt op vers geperste jus d’orange en één van mijn gezondere pannenkoeken, die ik in het weekend vaak maak. Ik hak een sinaasappel doormidden en pers een helft uit. Ik geniet er ook wel van om Lucca te verwennen. Ik herinner me nog goed hoe heerlijk ik het zelf vroeger vond om een beetje ziekjes te zijn en de hele dag door mijn moeder, met kopjes thee en lekkere dingetjes, in de watten gelegd te worden.

Beestjes
De sap is geperst en ik begin aan de pannenkoeken. De havermout pannenoeken it is,  met 50% havermout en 50% gewoon bloem. Ik maak een nieuw pak bloem open en mik wat in een bak. Tot mijn verbazing zie ik allemaal zwarte puntjes in de bloem. Het lijkt dat de bloem niet goed gemalen is. Maar dan zie ik de zwarte puntjes bewegen. Ik schep een zwart puntje op een theelepel en ga bijna over mijn nek. Een ranzig spartelend beestje. Een soort mega luis. Niet één, maar tientallen. In het hele pak zitten er zeker meer dan honderd. Verslagen staar ik naar het hoopje wit met zwarte spikkels. Dan zie ik opeens ook twee wormpjes door het geheel dansen. Het voelt als een hele flauwe middelbare schoolgrap. Iemand die wat handen beestjes door je eten heeft gemikt.

‘Organic’
Ik bekijk het pak bloem. Dacht ik even goed bezig te zijn door ‘organic’ te kiezen. Dit is alleen net iets té ‘organic’! Ik zie dat het pak een maand over de datum is, en dat terwijl ik het net gekocht heb! Normaal gesproken let ik goed op de houdbaarheiddatum. Het komt hier namelijk vaker voor dat producten over datum in de schappen liggen te pronken.  Maar goed, deze keer heb ik blijkbaar niet goed opgelet. Ik voel er weinig voor om met de krioelende beestjes onder mijn arm terug naar de supermarkt te gaan en een klacht in te dienen, die vervolgens waarschijnlijk nooit in behandeling genomen wordt. Dus gooi ik de beestenboel in een vuilniszak, die ik heel snel dichtknoop en buiten neerzet.

Eitjes
Later raadpleeg ik mijn vriend Google. ‘Minuscule larfjes, wormpjes en kevertje komen uit eitjes dat een volwassen vrouwtjesinsect in het meelproduct heeft gelegd. Eén kever, mot of worm kan tientallen tot honderden eitjes leggen, waardoor bloem binnen een mum van dat vol zit met larfjes.’ Nou, weer wat geleerd. Het is dus geen subtropische verwennerij, het kan overal voorkomen. Het pak was over de datum, dus al die eitjes konden lekker uitkomen. Anders had ik dus, zonder het te weten, die eitjes naar binnen gewerkt. Ook niet zo’n lekker idee. Ik ben even helemaal klaar met alle soorten bloem. Bah, voorlopig geen pannenkoeken meer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s