Tip van de week: Gezonde pannenkoeken

zoete aardappel pannenkoekIedere woensdag geef ik een ‘tip van de week’ op het gebied van voeding en gezondheid. Ik word ingefluisterd door de Uruguayaanse Agustina (Agus). Agus is voedingsdeskundige, heeft een aantal jaar in New York gewoond en gewerkt en heeft nu haar eigen praktijk in Montevideo. Deze week komt de tip echter van ‘moi’.

Nederland is een echt pannenkoekenland. Zelf vind ik ze ook heerlijk, dus neem ik deze traditie graag mee naar Uruguay. Helemaal omdat lekker brood lastiger te vinden is in Uruguay. In het weekend maak ik vaak een uitgebreid ontbijt, met pannenkoeken. Mijn kinderen vinden ze heerlijk. Nu heb ik ontdekt dat de pannenkoek de ideale manier is om je kinderen een flinke dosis vitamines te geven, zonder dat ze het in de gaten hebben. Het is namelijk heel eenvoudig om een pannenkoek gezond én smaakvol te maken. Het enige wat je moet doen is de fatale bloem (grotendeels) vervangen door een gezondere variant en power ingrediënten toevoegen naar keuze.

Van havermout tot speltbloem
De ‘gezondere variant’ kan van alles zijn: havermout (havermout pannenkoeken), speltbloem (spelt pannenkoeken), volkorenbloem (volkoren pannenkoeken), lijnzaadbloem (lijnzaad pannenkoeken). Je kan door de pannenkoek een banaan prakken. Als hartige pannenkoek kan je er stukjes gekookte pompoen of zoete aardappel doorheen doen. Ook kunnen de superfood liefhebbers wat lepeltjes chiazaad toevoegen (of een ander gezond goedje). Koemelk haters kunnen de melk vervangen door plantaardige melk, amandelmelk, sojamelk, of een ander alternatief.

Het voorbeeld: havermout-banaan pannenkoek
Voor de mensen die weinig koken klinkt bovenstaand verhaal waarschijnlijk nog steeds banana pancakeingewikkeld. Daarom een simpel voorbeeldje. Het basisrecept voor 6 (gewone) pannenkoeken is:

  • 125 gram bloem
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • Boter voor het bakken

Nu gaan we hier iets gezonds van maken. We nemen bijvoorbeeld 6 havermout-banaan pannenkoeken:

  • 125 gram havermout
  • 1 ei
  • 250 ml (plantaardige/soja/etc.) melk
  • 4 bananen (prak je er gewoon doorheen)
  • Boter voor het bakken

Vervang de volgende keer de bloem (grotendeels) door speltbloem of volkorenbloem. En experimenteer met ingrediënten.

Tip: ‘half om half’
Nu moet ik toegeven dat ik meestal niet alle witte bloem vervang voor de gezondere variant. Ik kies over het algemeen de verhouding 60(gezond)/40 (witte bloem). Dan eten mijn kinderen nog met plezier en als ik er dan bijvoorbeeld die zoete aardappel doorheen heb geprakt, ben ik dik tevreden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s