Mooi initiatief: gratis tablets voor gepensioneerden in Uruguay

Gepubliceerd in LINDAnieuws op 7 juni 2016

tablets ouderenIn Uruguay krijgen binnenkort alle gepensioneerden die minder dan 25.000 pesos (709 euro) per maand verdienen een gratis tablet van de overheid

De eerste tablet wordt op 19 juni op het Onafhankelijkheidsplein (Plaza Independencia) uitgedeeld.

Opa en Oma dag
De overheid heeft gekozen voor die dag, omdat het dan el dia del Abuelo (Opa en Oma dag) is in Uruguay. Naast vaders en moeders, hebben hier ook kinderen en opa’s en oma’s hun eigen dag. Hét moment voor een mooi cadeau

Allemaal een cursus en internet
Natuurlijk weten niet alle ouderen hoe ze de gloednieuwe tablet moeten bedienen. Daarom mogen alle uitverkorenen deelnemen aan een gratis cursus. Daarbij krijgen diegenen die nog geen internet hebben, een gratis internetverbinding met 1 GB per maand. Dit jaar zullen er 30.000 tablets worden uitgedeeld. In de komende vijf jaar komen hier nog 370.000 tablets bij. Best een groot aantal, voor een bevolking met nog geen 3,4 miljoen inwoners.

Digitale gelijkheid
Het initiatief maakt deel uit van het Ibirapitá-programma. Dit programma streeft naar inclusie en gelijkheid van ouderen. Sixto Amaro, voorzitter van de Nationale Vereniging van Gepensioneerden (Onajpu), liet weten dat dankzij dit initiatief alle ouderen gebruik kunnen maken van hun recht om digitaal te participeren. Het verstrekken van de gratis tablets is een van de campagnebeloftes van president Tabaré Vázquez.

Handige apps en spelletjes
Wat zijn het voor tablets? De Haier en Blu tablets hebben een scherm van ongeveer 20 centimeter, een USB-poort en camera’s aan de voor- en achterkant. Ook staan er een aantal apps op voor bijvoorbeeld het maken van doktersafspraken en het bestellen van medicijnen. Verder zorgen de tablets voor vermaak: ouderen kunnen er spelletjes op spelen. De tablets mogen niet worden weggegeven of verkocht. Met een soort tracing sofware kan de overheid het internetgebruik controleren.

Ook gratis tablets voor scholieren
Het is niet de eerste keer dat de overheid gratis tablets uitdeelt. In een eerdere presidentstermijn (2005-2010) van president Vázquez deelde Uruguay als eerste land ter wereld gratis tablets en laptops uit aan leerlingen en leraren van openbare scholen. Mooi om te zien dat de kinderen van mijn huishoudelijke hulp, die amper een dak boven hun hoofd hebben, wel gratis naar school kunnen met een laptop onder de arm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s