Op zoek naar een georganiseerder en simpeler leven – Deel 2

tips chaosAls ‘raschaoot’ ga ik in deze driedelige serie op zoek naar een georganiseerder en simpeler leven. In Deel 1 beschreef ik het verhaal achter mijn zoektocht en waarom deze zo broodnodig is. In Deel 2 staat hoe ik mijn leven kan gaan beteren. Ik geef een opsomming van de allerbeste tips voor een georganiseerd en overzichtelijk leven.

Drie soorten chaos
Na een korte zelfanalyse ben ik erachter gekomen dat ik chaos kan opsplitsen in drie onderdelen, die ik om de beurt ga tackelen:

 • Structureel te laat komen
 • Chaos in huis
 • Taken en afspraken vergeten of niet uitvoeren


1. Structureel te laat komen

Om erachter te komen hoe ik het laat komen kan veranderen, heb ik eerst onderzocht tips chaos 5waarom ik te laat kom. Een plausibele verklaring is dat laatkomers vaak een ander tijdsbesef hebben en de totale duur van een taak onderschatten. Ik kan me daar helemaal in vinden, want ik denk altijd dat ik nog wel even 10 activiteiten in 5 minuten kan proppen. In een artikel in de National Geographics las ik, dat uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat een bepaald type persoonlijkheid (dat vaak te laat komt) een minuut ervaart als 77 seconden. Die seconden stapelen zich op en dan zit je snel aan vijf a tien minuten. Ook heel herkenbaar. Vaak heb ik het gevoel dat ik iets snel en binnen de tijd doe. Tot ik op de klok kijk..

De tips

Aan dat tijdsbesef is niet zoveel te doen, maar ik heb gelukkig toch een aantal goede tips gevonden.

 • Beeld de taken in voordat je ze uitvoert. Uit onderzoek is gebleken dat je daardoor een realistischer beeld krijgt van de tijd.
 • Minder taken plannen over meer tijd en prioriteiten stellen. Nagels lakken is bijvoorbeeld niet echt een zaak van leven of dood en niet handig vlak voor vertrek.
 • De klok vijf minuten vooruit zetten. Dit is een hele simpele, maar dit is er één waarvan ik weet dat hij voor mij werkt.
 • Net doen of de ‘deadline’ tien minuten eerder Ik heb dit een paar keer gedaan en dan kom ik precies uit.


2. C
haos in huis

Zoals ik al in deel 1 beschreef: ik heb veel te veel rommeltjes en altijd wel ergens een hoekje of een plankje met spulletjes die ik even parkeer. Daarbij leg ik dingen vaak niet terug op de plek en sommige spullen hebben niet eens een plek.

De tips

 • Alles, maar dan ook alles, een plekje geven.tips chaos 4
 • Alles op het plekje houden. Dit lukt beter door maar één ding tegelijk te doen. Whatsapp en social media kunnen bijvoorbeeld in de ochtendspits best even wachten
 • Neem de tijd voor dingen. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends in tijdnood zit, waardoor er chaos ontstaat, zet de wekker dan een kwartier of half uur eerder
 • Ruim op en pak de tas(sen) in voor het slapen gaan.
 • Gooi dingen weg. Minder spullen betekent: meer rust en minder organisatie. Denk bij ieder object: ‘does this give me any joy?’, oftewel: word ik hier blij van? Nee is weg ermee. Afstand doen van spullen met de gedachte dat iemand anders er blijer van wordt is ook een goede. Of, zoals een vriendin zei: bij bepaalde twijfelgevallen denken: dit heeft zijn doel ooit gediend, bedankt en tot ziens. Ten slotte is het een hele goede maatstaf om kleding die je langer dan een jaar niet hebt gebruikt weg te gooien (op die ene galajurk na).
 • Werk met je volle aandacht. Door taken bewust en in het hier-en-nu uit te voeren, werk je beter en het geeft meer voldoening.
 • Maak je werk af en doe het zo goed mogelijk. Als je de was doet, zoek dan ook meteen die sokken uit. En laat die pannen niet staan bij het afwassen.
 • Zorg voor een schone werkplek. Dus niet de laptop openklappen tussen de broodkorsten, zoals ik. Op de werkplek liefst alleen een computer en iets te drinken.
 • Delegeer. Laat je partner en je kinderen (zodra ze dit kunnen) hun eigen troep tips chaos 3opruimen. En kinderen kunnen al op jonge leeftijd een klein handje meehelpen in het huishouden.
 • Maak je huis gezellig en sfeervol met bijvoorbeeld een mooie plant, bloemen, kaarsen etc. Dit zorgt voor ontspanning en mentale rust.


3. Taken en afspraken vergeten of niet uitvoeren

Als enige moeder nog geen foto van je kind hebben ingeleverd bij de juf. Een boodschap vergeten en daarna met een doorgedraaide peuterpuber door de supermarkt sjezen. Geen geld gepind voor de visboer die vis komt bezorgen (zo gaat dat in Uruguay). Allemaal uit het leven gegrepen voorbeelden. Wat gaan we hier aan doen?

De tips

 • Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. En niet 10 beginnetjes overal en nergens. Een goede tip is om een mooi notitieboekje aan te schaffen, waar je echt blij van wordt. Met een mooie kaft die je eventueel zelf bewerkt met een mooie foto.
 • Neem iedere zondag of maandagochtend 10 minuten de tijd om de week te plannen en de ‘to-do’s’ in te delen. Dit kan met een agenda/organizar en vast ook wel met een of andere app.
 • Doe je boodschappen een, of maximaal twee keer per week. En werk met een weekmenu en boodschappenlijst. Dit scheelt tijd en geld en je vergeet minder snel boodschapjes.
 • Gebruik het weekend om vooruit te koken en wat maaltijden in te vriezen.
 • Check je social media maximaal twee keer per dag. Facebook, twitter, etc. kan heel tis chaos2leuk en nuttig zijn, maar het slurpt ook tijd en energie. Dit kan ten koste gaan van andere ‘ to-do’s’ .
 • Doe meer en denk minder. Teveel denken kost veel energie en leidt er vaak toe dat je niets doet.
 • Wees proactief, Laat het leven je niet zomaar overkomen. Door weinig initiatief te nemen, verdrink je makkelijk in situaties. Een proactieve instelling kan eng zijn omdat je soms uit je comfortzone moet stappen, maar uiteindelijk kom je vooruit.
 • Wees niet te perfectionistisch. Perfectionisme kan doen verlammen. Als je bijvoorbeeld teveel eisen stelt aan het beantwoorden van die ene mail is er een dikke kans dat het antwoord nooit komt.

Nou, ik ga met de tips aan de slag. Op naar een georganiseerd leven! Wie doet er mee?
In het derde en laatste deel beschrijf ik hoe het me vergaat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s