Tip van de week: Zelfgemaakte amandelmelk

amandelmelkIedere week geef ik een ‘tip van de week’ op het gebied van voeding en gezondheid. Ik word ingefluisterd door de Uruguayaanse Agustina (Agus). Agus is voedingsdeskundige, heeft een aantal jaar in New York gewoond en gewerkt en heeft nu haar eigen praktijk in Montevideo. De tip van deze week: zelf amandelmelk maken.

Als cappuccino liefhebber is koemelk voor mij dagelijkse kost.  Heerlijk die opgeschuimde melk ‘s ochtends. Ik word er echt blij van. Mijn buik wordt er vaak minder blij van, maar dat heb ik tot nu toe op de koop toe genomen. Agus is daarentegen stellig. “Je kan koemelk beter vervangen door plantaardige melk, dat geldt zeker voor mensen met een gevoelig darmstelsel”. In koemelk zit onder andere lactose (melksuiker) en caseïne (melk eiwitten). Deze ingrediënten zijn voor de darmen moeilijk te verteren. Volgens Agus wordt melksuiker vaak niet goed afgebroken, met buikpijn en soms diarree als gevolg. Nu heb ik een tijd geleden al een keer sojamelk geprobeerd, maar van de soja-cappuccino werd ik erg verdrietig. Ik vond het gewoon niet lekker. Toen ik ergens las dat sojamelk helemaal niet zo gezond is, rende ik heel snel terug naar mijn geliefde koemelk. Maar nu komt Agus met een goed alternatief: zelf amandelmelk maken. Het is super gezond en het kost niet eens veel tijd.

Ingrediënten:

  • 1 kopje amandelen
  • 4 kopjes water

Bereiding

  • Laat de amandelen zes uur in water weken.kaasdoek
  • Doe vervolgens de amandelen met de vier kopjes water in de blender. Maal alles goed fijn.
  • Pak een zeef en doe hier een kaasdoek in. Zeef het amandelmengsel. Probeer zoveel mogelijk vocht door de zeef te krijgen. Gebruik desnoods een hulpmiddel (lepel). Als je geen kaasdoek hebt, kan je ook een oud (gewassen) T-shirt gebruiken.
  • Doe de amandelmelk in een schone, goed afgesloten fles. De melk is dan ongeveer drie dagen houdbaar.

Tip: Gooi het amandelprutje niet weg. Zonde! Gebruik het voor het bakken van een cake of een brood, of doe het door een pannenkoek.

Probeer ook eens rijstemelk of quinoamelk. Binnenkort plaats ik deze recepten op de site.

One thought on “Tip van de week: Zelfgemaakte amandelmelk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s