5x redenen waarom Uruguay het fijnste land van Zuid-Amerika is

Gepubliceerd in Lindanieuws op 11 december 2016

Staat Uruguay nog niet op je bucketlist? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Van prachtige zandstranden tot goddelijk vlees: Uruguay it is.  

Ingeklemd tussen de Latijnse reuzen Argentinië en Brazilië, wordt het kleine Uruguay vaak overgeslagen. Eeuwig zonde, want deze underdog is dé hit van Zuid-Amerkika. En wel om de vijf volgende redenen:

1. Fijnste zandstranden
Vanuit Montevideo rijd je in een mum van tijd naar één van de talloze zandstranden. Aan de 600km lange kustlijn is voor ieder wat wils. Piriapolis (65 km van Montevideo) is bijvoorbeeld een fijne badplaats, met leuke restaurantjes en cafeetjes. Ga je voor hip en fancy? Rij dan nog iets verder door, naar Punta del Este. Hier bivakkeert de Argentijnse en Braziliaanse jetset in december en januari. Als je opzoek bent naar rust en een elektronische detox, bezoek dan de ongerepte stranden van La Padrera, La Paloma en Punta del Diablo. Echt, hier kan geen meditatieweek tegenop.

piriapoles
Piriapoles. Foto: Uruguay Natural

img_2215
El Pinar

2. Rambla
De Rambla loopt langs de kustlijn van Montevideo en is de ultieme plek om te skaten, te fietsen, te wandelen of om naar de mooie zonsondergang te kijken. Heb je geen zin om de hele dag met klotsende oksels door de stad te banjeren, dan kun je heel gemakkelijk naar deze brede boulevard afwijken om lekker te chillen en een verfrissende duik te nemen. Uruguayanen komen hier ’s middags vaak samen om mate (soort Uruguayaanse thee) te drinken of om te sporten.

rambla-montevideo
Rambla. Foto: Hasta La Proxima

3. Goddelijk vlees
Alleen al voor het heerlijke vlees zou je een keer naar Uruguay moeten afreizen. Op zondagmiddag zitten Uruguayaanse families en masse met elkaar aan de barbecue (asado). En dan heb ik het niet over die lullige worstjes en satéprikkers die wij kennen. Kilo’s vlees gaan er op de ingebouwde barbecues doorheen. Geweldig als je een local weet te strikken die jou voor zo’n eetfestijn uitnodigt. Als dat niet lukt, breng dan een bezoekje aan de Mercado del Puerto in het oude centrum. Dit is een soort binnenmarkt bij de haven, vol met heerlijke eettentjes en barbecue stands.
mercado-del-puerto
Mercado del Puerto

4. Boerenleven
Het binnenland van Uruguay bestaat grotendeels uit uitgestrekte boerderijen. Guacho’s (boeren), die met cowboyhoeden te paard langs de weg galopperen horen bij het straatbeeld. Het is een unieke ervaring om wat van dit boerenleven te kunnen proeven. Een hele fijne ‘Estancia’ (boerderij/hotel) om te verblijven is ‘Los Platanos’ in Treinta y tres, 235 km van Montevideo. Hier wordt je door een Uruguayaans gezin in de watten gelegd en kun je paardrijden, wandelen en de boer meehelpen (als je daar zin in hebt).
gauchos-in-uruguay
Gauchos op het platteland

5. Progressief paradijs
Tenslotte staat Uruguay te boek als één van de veiligste en minst corrupte landen van Zuid-Amerika, waar persvrijheid hoog in het vaandel staat. Een toegankelijk land voor reizigers dus. Uruguay is in 2013 door The Economist uitgeroepen tot ‘land van het jaar’, op basis van de van progressieve wetgeving. Het homohuwelijk en abortussen zijn in Uruguay legaal, net als de productie, consumptie én verkoop van marihuana.

Kortom, Uruguay is de perfecte mix van zon, strand, ongerepte natuur, heerlijk vlees en relaxt reizen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s