Onder de as van vulkaan Calbuco

Gepubliceerd in Linda Nieuws, Zaterdag, 25 april 2015, 10:09 uur.

vulkaan_ANP-32296632-e1429947874742Het kwartje viel vandaag een beetje laat. Wat raar, dacht ik, uit het niets een donker wolkendek. Volgens mijn Iphone was er in Montevideo 100% zonneschijn. 

Pas toen ik flarden van nieuwsberichten opving over geannuleerde vluchten in verband met een vulkaanuitbarsting, drong het tot me door. De as van de Chileense vulkaan Calbuco hangt boven mijn hoofd.

Aswolk
LINDAnieuws schreef er al over, op 22 april is voor het eerst in ruim veertig jaar de Calbuco vulkaan in Chili uitgebarsten. De grote aswolk verspreidt zich nu in een snel tempo en heeft Argentinië en Uruguay bereikt. In Patagonië is inmiddels een witte laag as neergedaald. Volgens mijn Argentijnse schoonzus zien ook de auto’s in Buenos Aires er wit gepeperd uit. Momenteel trekken de donkere wolken over heel Uruguay, mijn nieuwe thuisland.

Gezondheidsrisico’s
Blijf vooral binnen! was het advies van mijn ouders. Sorry pap en mam, dat gaat dus niet. Ik moest de kinderen gewoon van school halen en had nog tal van activiteiten buitenshuis te doen. Gelukkig zijn er volgens de experts weinig gezondheidsrisico’s. Mensen met ademhalingsproblemen worden verzocht het huis met een inhalator te verlaten en buiten sporten wordt afgeraden. Verder kun je een geïrriteerde huid krijgen, droge ogen en een prikkel in je keel. Dingen waar ik allemaal last van heb. Maar als het hier bij blijft, is er geen vuiltje aan de lucht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s