Alcoholwet in Uruguay: zero tolerance beleid ingevoerd

Gepubliceerd in LINDAnieuws, Woensdag, 27 mei 2015, 21:26 uur.

Tabare_ANP-32700921Uruguay gaat de strijd aan met de drunk drivers. Het zero tolerance beleid is inmiddels ingevoerd: niet één ‘glaasje plezier’ is meer toegestaan voor het autorijden.

President Tabare Vázquez heeft in de aftrap van zijn presidentschap meteen de toon gezet. Binnen drie maanden is de veelbesproken alcoholwet een feit. Een goede zet? Ik denk het wel.

Uitgaan, drinken en rijden
Het heeft mij altijd verbaasd: het gemak waarmee Latino’s na een glaasje teveel rustig achter het stuur stappen. Niet alleen in Uruguay. Ook in landen als Argentinië en Mexico gaat de combinatie uitgaan, drinken en rijden hand in hand. En ja, ook mijn bloedeigen Latijnse hubby vindt drinken en rijden niet echt een big deal.

De BOB op Ibiza
In de acht jaar waarin mijn man in Nederland heeft gewoond (acht winters in zijn woorden), heeft hij de BOB goed leren kennen. In zijn ogen een betuttelende overheidscampagne die enigszins op zijn lachspieren werkte. Maar hij moest eraan geloven. Drinken en rijden is namelijk niet tof in Nederland. Vol ongeloof aanschouwde mijn Latino hoe menig Nederlander de BOB omarmde. Zelfs op vakantie op Ibiza bespraken we binnen onze vriendengroep wie er na een uitgaansavond de BOB zou zijn. Manlief stond met zijn oren te klapperen. Gaan jullie het hier serieus over de BOB hebben? Die kent echt niemand op Ibiza hoor!

We nemen er nog ééntje
Sinds ik in Uruguay woon, begrijp ik beter waar die mentaliteit vandaan komt. Laatst was ik op een directie etentje, waar iedereen met de auto naartoe ging. De whiskey en wijn vloeiden rijkelijk en niemand leek zich in te houden voor de voertuigen die geduldig op de parkeerplaats stonden  te wachten. Sterker nog, de CEO van het betreffende bedrijf riep aan het eind van de avond uitgelaten: Ah, kom op, we nemen er nog ééntje. En daar ging de fles weer vrolijk rond. Ook op een bruiloft waar ik kortgeleden was, won de drank het van het bewustzijn. Om zes uur ’s ochtends slingerden tientallen auto’s de parkeerplaats af.

Je moet toch wat
Met verschillende Uruguayanen heb ik over de ‘drink-en-rij-kwestie’ gesproken. Volgens de meerderheid is er veel veranderd ten opzichte van 15 jaar geleden. Vroeger was het echt heel normaal om dronken in de auto te stappen. Je reed gewoon wat langzamer. Nu beseft men in ieder geval dat het niet goed is. Maar ja, men heeft nou eenmaal weinig keuze. In Uruguay rijden geen treinen, trams en metro’s. Geld voor een taxi is er vaak niet. Je moet toch wat, is de strekking van het verhaal.

Whiskey op schooluitje
Vorige week werd me wederom duidelijk dat de BOB de weg naar Uruguay nog lang niet heeft gevonden. We hadden een familiedagje van de klas van mijn dochter. Een gezamenlijke lunch. Iedereen zou wat te drinken meenemen. Geen alcohol, was de afspraak. Toen we aan het eind van de middag thuiskwamen zei manlief: dat was toch een mooi gebaar van Julio. Ik had duidelijk iets gemist en vroeg hem wat hij bedoelde. Hij had een  mooie fles whiskey meegenomen, waar we met zes man van hebben genoten. Is toch een stuk duurder dan een flesje prik. Zucht.

Nederlanders drinken meer
Nu lijkt het misschien alsof Uruguayanen echte zatlappen zijn. Maar dat valt reuze mee. Sterker nog, Nederlanders kijken vaak een stuk dieper in het glaasje. Volgens een rapport van de WHO, gepubliceerd in 2014 en gebaseerd op gegevens uit 2010, drinkt de Uruguayaan omgerekend gemiddeld 7,6 glazen pure alcohol per persoon per jaar. Daar stijgt Nederland met gemiddeld 9,9 glazen flink bovenuit. Het is dus vooral een mentaliteitskwestie.

‘Awareness campaign’
Maar er is hoop. President Vázquez timmert aan een alcoholvrije weg. Als je in Uruguay drinkt en rijdt hangt er een boete van 460 US dollars boven je hoofd. Nu is de pakkans niet zo groot, maar toch, de dreiging is er. Verder wil Vázquez een awareness campaign beginnen en het onderwijs hierbij betrekken. Tenslotte is per wet vastgelegd dat er tussen 22.00 uur en 8.00 uur geen alcohol verkocht mag worden, met uitzondering van horecagelegenheden.

Zou er dan misschien binnenkort toch een Zuid-Amerikaanse BOB worden geboren?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s