Uruguay wapent zich tegen een zika- en dengue-epidemie

Gepubliceerd in LINDAnieuws, Vrijdag, 18 maart 2016, 16:07 uur.

Dengue_ANP-5244261-e1458313186916Het onderwerp van de dag in Uruguay is dengue, in de Nederlandse volksmond ook wel knokkelkoorts genoemd. Sinds kort hoort Uruguay officieel bij de landen waar het dengue-virus voorkomt. 

De boosdoener bij het verspreiden dengue is, net als bij het zika-virus, de Aedes Aegypti mug.

Bewustwordingscampagne
Vannacht klonk er een oorverdovend gekrijs uit de slaapkamer van mijn zesjarige dochter. “Ik wil niet zieieieieiek worden,” galmde het door ons huis. En door de hele buurt. Mijn dochter had een mug gehoord en wist zeker dat het “zo’n gevaarlijke” was. Bedankt school, voor de bewustwordingscampagne. De school laat de kinderen namelijk met hart en ziel de gevaren van de dengue-mug inzien en doet dat met verve. De informatiefilmpjes spreken boekdelen. Mijn dochter heeft zich ontpopt als een ware muggenexpert. Maar is ondertussen ook banger voor muggen dan voor monsters, heksen, spoken, of wat dan ook.

Angst
Het klopt, je kunt goed ziek worden van het dengue-virus. Hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag behoren tot de symptomen van deze tropische ziekte. Helaas is er nog geen vaccinatie. Flink sprayen dus met muggenwerend middeltjes. Mijn zwangere vriendinnen maken zich veel meer zorgen om het beruchte zika-virus. Besmetting met het zika-virus kan leiden tot baby’s met abnormaal kleine hoofden. Voorlopig houdt zika zich nog koest in Uruguay. Maar het virus verspreidt zich razendsnel in Zuid-Amerika. En omringd door ‘zika-landen’, lijkt een uitbraak een kwestie van tijd.

Bestrijding
De Uruguayaanse overheid doet erg veel aan voorlichting en bestrijding. In de wijk Pocitos, dengue-muggensbestrijding-224x300in Montevideo, zijn al meerdere massabestrijdingsacties gehouden. Met een soort muggengif-kanon worden hele buurten aangepakt. Ook bespreekt de overheid een particulier initiatief om 135 vliegtuigen in te zetten in de strijd tegen de gevreesde mosquitos. Het idee is om in een week tijd het hele land te besproeien met muggengif. Of dit initiatief doorgang gaat vinden, weet ik niet. Voor de zekerheid heb ik mijn tuin in ieder geval vast mugvrij laten maken (zie foto hieronder).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s