Argentinië en Uruguay gaan voor spectaculair WK 2030

Gepubliceerd in Linda Nieuws, Vrijdag, 8 januari 2016, 08:31 uur.

foto-macri-e1452226990696De Argentijnse president Mauricio Macri was gisteren op bezoek bij Tabaré Vazquez, de president van Uruguay. En niet zonder reden.

In een persconferentie kondigden de staatshoofden hun gezamenlijke kandidatuur aan voor het WK voetbal in 2030.

Broeders
Kort geleden was ik in Uruguay, ons broederland. De tijd is aangebroken om misverstanden uit het verleden achter ons te laten en samen te kijken naar een gemeenschappelijk doel, dat we altijd hebben gehad, zo schreef Macri gisteravond op zijnFacebookpagina.

Conflict
Met ‘misverstanden uit het verleden’ doelt Macri op de verslechterde relatie tussen Argentinië en Uruguay tijdens de presidentsperiode van de Kirchners (presidentenechtpaar van Argentinië van 2003 tot 2015). De twee buurlanden hadden onder andere een hoog oplopend conflict over de bouw van een omvangrijke papierpulpfabriek. Uruguay liet de fabriek in Fray Bentos bouwen, een stad nabij de grens met Argentinië. Argentinië vreesde voor zware milieuschade. In 2005 blokkeerden 40.000 actievoerders maandenlang de grensovergang in het gebied. De spanningen tussen de twee landen liepen hoog op en er werd zelfs gesproken over een ‘papieroorlog’.

Oeps
Tot op de dag van vandaag is de relatie gespannen gebleven. Voormalig president van Uruguay, Pepe Mujica, heeft Cristina Kirchner (Argentinië’s president van 2007 tot 2015) ooit tijdens een persconferentie een koppig oud mens genoemd, nog erger dan haar echtgenoot (Nestor Kirchner, president van 2003 tot 2007). Mujica zei dit binnensmonds en realiseerde zich niet dat zijn microfoon aanstond. De opmerking ging viral en er werd een smeuïg Youtube-filmpje van gemaakt.

Nieuwe weg
De centrumrechtse president Macri hoopt een nieuwe, saamhorige weg in te slaan met Uruguay. Voetbal, een gemeenschappelijke passie, zou een mooi middel zijn om de landen dichter bij elkaar te brengen. Een leuk detail is dat het in 2030 honderd jaar geleden is dat de landen tegen elkaar speelden tijdens het eerste WK ooit. Uruguay was toen gastheer en won met 4-2. Hopelijk komen Uruguay en Argentinië in 2030 weer samen, maar dit keer zij aan zij.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s