Maffiabaas gearresteerd op de school van mijn dochter

Gepubliceerd in LINDAnieuws op 29 april 2016

drugkartelHet was even schrikken. Gisteren hoorde ik dat op de school van mijn dochter een grote politieoperatie heeft plaatsgevonden. De beruchte maffiabaas Gerardo González Valencia is vorige week donderdag op het schoolplein gearresteerd.

González is leider van het Mexicaanse drugskartel Los Cuinis, één van de rijkste drugskartels ter wereld.

Vluchtpoging
Het was zes uur ’s avonds (hier noemen ze dat ’s middags), toen González er lucht van kreeg dat de politie hem op de hielen zat. Hij had net zijn auto bij school geparkeerd om zijn kinderen van het (school)voetbalveld te halen. González wilde met hen het land uitvluchten en had paspoorten en de nodige bagage op zak.

Bivakmutsen
Toen González merkte dat agenten in burger hem volgden, gooide hij zijn telefoon op de grond en verpletterde deze met zijn voet. Vrij snel daarna kregen de burgeragenten versterking van een goed gevulde politiebus. De agenten waren zwaar bewapend en droegen bivakmutsen om een latere afrekening te voorkomen. Ze arresteerden Gonzáles op het schoolplein, waar volgens de politie op dat moment geen kinderen aanwezig waren. Later werd ook de echtgenote van González gearresteerd en negen andere verdachten van het Los Cuinis kartel.

Optrekje in ‘Punta’
González kwam in 2011 met zijn gezin naar Uruguay, waar ze neerstreken in de beroemde badplaats Punta del Este. Hier had hij voor een slordige 2 miljoen dollar een leuk optrekje gekocht. In de loop der tijd kwam daar nog een dozijn auto’s en nog een hoop vastgoed bij. Volgens de krant El País is de drugsbaron de afgelopen vijf jaar Uruguay verschillende keren in- en uitgegaan. Altijd met een stapel bankbiljetten op zak. Ook zou hij een tijd in Buenos Aires hebben gewoond. González werd genoemd in de veelbesproken Panama Papers, waarna de autoriteiten meer druk hebben uitgeoefend om hem te arresteren.

Sateliettelefoon en mobieltjes
Vanuit Uruguay beheerde González de financiën van Los Cuinis. Hij deed dit met behulp van een satelliettelefoon en 45 mobieltjes. De politie heeft de mobiele telefoons, 15 computers en diverse documenten in beslag genomen. Het is niet bekend waar González en zijn vrouw worden vastgehouden. De politie houdt dit bewust geheim, om te voorkomen dat kartelleden het maffia-echtpaar binnen een paar dagen met helikopters komen bevrijden.

Geen Bloemendaal
We maken wel wat mee in ons nieuwe thuisland. Dochterlief begint net over haar zika- en dengue- angst heen te komen. Is nog na aan pruttelen over de tornado (bij iedere windvlaag duwt ze ons weg van de ramen, want stel dat ze breken) en is nu, op een half uur na, een ‘gebivakte’ politietroep misgelopen. Dit soort dingen maakten we niet mee op het schattige dorpsschooltje in Bloemendaal. Gelukkig heeft ze van de arrestatie niets meegekregen en lekt het hopelijk niet uit naar de kleinere kinderen. Want een zesjarige de ins en outs van een drugskartel uitleggen vind ik nog wat vroeg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s